top of page
  • Mário Veverka

Myšlienka skateparku žije, ale…

Updated: Jul 14, 2020


Na jeseň 2015 nespomínajú skejteri radi. Ich dlhoročné prosby o novú plochu s grind boxmi, funboxmi, spinami či inými prekážkami ostávali nevypočuté, navyše, po sťažnostiach na hluk sa museli rozlúčiť aj s plechovými rampami. Tým síce provizórny, no predsa len skatepark, za športovou halou zanikol.


Skejteri však jeho absenciu nesú ťažko. Podľa ich slov totiž mnohí, čo jazdili, sa už dnes na skejt prakticky ani nepostavia. „Upadá to. Na tento šport nie sú u nás podmienky a nedá sa robiť ako v iných mestách,“ opísal momentálnu situáciu v skejterskej komunite Adrián Iľaščik . Ten priznal, že chýbajúce športovisko tak skejteri nahrádzajú ihriskami, chodníkmi či inými provizórnymi priestormi. „Veľa ľudí jazdí napríklad na Družbe. No odtiaľ nás vyháňajú a mali sme kvôli tomu aj problémy,“ podotkol A. Iľaščik, ktorého mrzí, že o výstavbe skateparku sa hovorí už veľmi dlho, ale len hovorí. „Napriek tomu, že nás nebolo málo na to, aby sa nepostavil.“


OTÁZKA ZNIE: KDE?

skate akcia4

I keď teda skatepark v Starej Ľubovni stále neexistuje, dobrou správou je však, že do zabudnutia neupadol. Mesto má totiž spracovanú projektovú dokumentáciu, ktorá ráta s investíciami blízkym stotisícom eur. Otázka však znie, kde ho postaviť.

„Prvá alternatíva, ktorú sme v minulosti riešili, bola za športovou halou. Keďže neskôr prišli podnety od občanov na zvýšený hluk a rušenie nočného pokoja a táto sťažnosť bola naším právnym referátom vyhodnotená ako opodstatnená, hľadali sme aj iné lokality, kde by tento skatepark mohol vzniknúť,“uviedol Aleš Solár. V hľadáčiku Mesta preto postupne skončilo viacero plôch. Najreálnejšie z nich ale vyzerá tá pri futbalovom štadióne.„Teraz sa rieši projekt ihriska s umelou trávnatou plochou a práve za ním, smerom ku potoku Jarabinka, by mala byť ešte dostačujúca plocha na to, aby tam mohol vzniknúť aj skatepark,“vysvetlil prednosta MsÚ.

skate akcia3

Keďže nádej na získanie peňazí z eurofondov, kvôli chýbajúcim výzvam, prakticky nie je, financovanie špeciálne upravenej plochy pre skateboardistov, jazdcov na BMX, kolobežkách a inline korčuliach, ostane, zdá sa, na mestskú kasu. Či sa však do nej tohto roku načrie, bude tiež závisieť od toho, ako dopadnú ďalšie akcie v rámci Rozvojového programu mesta.„Ak bude priestor na to, že v ňom budú finančné prostriedky, tak sa skateparkom budeme zaoberať. Či práve tento projekt dostane zelenú, však bude záležať na rozhodnutí poslancov,“naznačil nutný vývoj udalostí A. Solár. Ako ale podotkol, pokiaľ k nemu v budúcnosti dôjde, pomoc pri realizácii skateparku očakáva radnica aj od tých, ktorí ho budú aktívne využívať.


bottom of page