top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Mladí rybári zlomili rekord

Updated: Jul 13, 2020


04 - DSC_0130

Rybárska sezóna sa nezadržateľne blíži a pomyselné kľúče na otváranie rybárskych revírov sú už pripravené. Samozrejmosťou sa stalo, že pred ich otvorením sa pripravujú rybárske preteky a po ich zorganizovaní môžu rybári otvoriť svoje lokálne vody na lov kapra a ostatných nedravých rýb.


Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Starej Ľubovni sa rozhodla tento rok usporiadať preteky pre mládežnícke kategórie o týždeň skôr a pozvánku na ne dostali aj deti, ktoré nie sú členmi organizácie. Spoluorganizátorom pretekov bolo aj Mesto Stará Ľubovňa a športovo-záujmové združenie Hubertus. Pekné jarné počasie a slnečné lúče prilákali k vodnej nádrži Vengliska veľa súťažechtivých detí a ich rodičov. „Na pretekoch štartuje 76 detí, čo je zatiaľ asi najväčší počet, ktorý sme na nich mali. Sú to otvorené preteky, čiže sú aj pre deti, ktoré nemajú rybárske lístky a nie sú členmi rybárskeho zväzu. Cieľom bolo pritiahnuť deti do prírody, k vode a v podstate nielen deti, ale aj ich rodičov, aby sa stali rybármi a chodili na ryby,“ povedal Ivan Orovčík, predseda MO SRZ, ktorý skonštatoval, že tieto preteky si obľúbili. „A posledné ročníky sú už bohaté na účasť detí aj z mestských škôl.“ Mladí rybári súťažili v štyroch kategóriách, v dvoch dievčatá a dvoch chlapci. U dievčat do 7 rokov zvíťazila Janka Jaržembovská, ktorá za 11 chytených kusov získala 15 bodov. Na rybník prišla s rodičmi, ktorí sa nevenujú rybačke, ale možno po týchto pretekoch budú. Janka bola víťazstvom nadšená, rybárčenie sa jej zapáčilo a chcela by v tom pokračovať. V staršej dievčenskej kategórii nad sedem rokov zvíťazila Sofia Orovčíková, ktorá chytila 14 rýb a získala 24 bodov. Z víťazstva mala veľkú radosť. „Chytalo sa mi celkom dobre, trochu mi pomáhal aj oco. Chytať ryby ma naučil ujo, on je rybár a aj oco. Najväčšou rybou, ktorú som dnes chytila, bol ostriež,“ poznamenala Sofia.

05 - VITAZI - Orovcikova DSC_0154

Trojica najlepších v kat. starších dievčat


U mladších chlapcov bol súboj o medailové pozície veľmi tesný, s 24 bodmi za 22 chytených rýb vyhral Filip Valenčík. U starších chlapcov, už takmer profesionálnych rybárov, si víťazstvo odniesol Šimon Faber , ktorý získal 52 bodov. „Najväčším mojím úlovkom bol kapor, ktorý mohol mať tak 55?cm. Ryby chytám rád, občas si aj nejakú dám. Do tajov rybolovu ma zasväcoval dedo, som mu vďačný za všetko, čo som sa naučil,“ zdôveril sa spokojný víťaz. Text a foto: Ján Petrus


Výsledky súťaže Dievčatá do 7 rokov: 1. Janka Jaržembovská – 15 b. (11 ks rýb), 2. Terézia Tkačíková – 11 b. (7 ks), 3. Karolína Smreková – 11 b. (5 ks). Dievčatá nad 7 rokov: 1. Sofia Orovčíková – 24 b. (14 ks), 2. Lenka Kohútová – 14 b . (9 ks), 3. Júlia Šišková – 12 b. (8 ks). Chlapci do 7 rokov: 1. Filip Valenčík – 24 b. (22 ks), 2. Samuel Rusnáček – 23 b. (15 ks), 3. Juraj Ciganek – 22 b. (17 ks). Chlapci nad 7 rokov: 1. Šimon Faber – 52 b. (11 ks), 2. Milan Hanečák – 34 b. (19 ks), 3. Samuel Bechera – 28 b. (19 ks).


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 18/2017 (10. mája 2017)


Fotograléria:


bottom of page