top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Mesto sa obáva výpadkov príjmov


Aj keď celkové príjmy mesta Stará Ľubovňa majú za sebou rekordný rok 2019, keď prekročili hranicu 15,78 mil. €, tento rok bude iným. Radnica sa obáva avizovaného výpadku z príjmu z výnosu daní fyzických osôb, ktorý sa očakáva v rozsahu 10-30 %.


„Tento príjem predstavuje na tento rok 7,16  mil. €, a to je pre nás kľúčové. Výpadok tu môže mať drastický dopad na mesto,“ poznamenal primátor Ľuboš Tomko.  Ako dodal, už sa pozastavili všetky investičné akcie z rozvojového programu. „Teda tie, ktoré nie sú rozbehnuté, ktoré nemajú externé spolufinancovanie z rôznych zdrojov, t.z. rôzne asfaltovačky a také akcie, ktoré nie sú nevyhnutné.“ Samospráva napriek tomu nechce pozastaviť schválené projekty, resp. vracať tieto financie. Už apríl t.r. však ukázal výpadok z daní o 40 tisíc eur oproti roku 2019, kde bol dokonca nárast o 70 tisíc €. „Situácia zatiaľ nie je kritická, uvidíme vývoj. Určite ale nebudeme mať financie, aby sme vedeli sanovať, napr. straty mestských spoločností alebo škôl,“ predpokladá primátor i to, že mesto bude určite musieť rátať aj s problémami mestských nájomcov. Nateraz si počká na rozhodnutie vlády, už teraz však eviduje 10 žiadostí o odklad, resp. úľavu na nájomnom. Mesto musí tiež rátať s tým, že sa nevyhne ani dotovaniu deficitu za výber poplatku za odpad, a to je 150 tisíc €.

Rok 2020 bude tak iste iný ako 2019, kedy mesto zaznamenalo pri výške bežných kapitálových príjmov (13,487 mil. €) 13 % nárast a pri výdavkoch (12,164 mil. €) nárast o 7 % a podarilo sa mu vytvoriť prebytok vyše 180 tisíc €. A to pri relatívne nízkej zadlženosti, ktorá nepresiahla 17 %. Navyše zveľadilo majetok mesta z 55 mil. na 57 mil. €.


Foto: Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 17 (5. máj 2020)

bottom of page