top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Mesto reklamovalo nekvalitný povrch schodov

Updated: Jul 9, 2020


DSC_0321

Po schodišti, ktoré sa na OD Družbe zrušilo pri výstavbe predajne Tesco (2013), volali hlavne prevádzkovatelia horných predajní i občania dlho. Napokon sa schody vrátili späť, opäť však žnú kritiku. Sú príliš šmykľavé a ukázalo sa, že aj s nekvalitným povrchom, na viacerých miestach sú popraskané.  Mesto ich preto reklamovalo. 


Pôvodný zámer stroskotal Schodisko je pritom dostatočne využívané, občania si ním krátia cestu, jednak smerom od centra mesta na sídlisko Západ a aj na horné poschodia obchodného domu. Mesto po zrušení pôvodného kovového schodiska dlhšie hľadalo riešenie, ktorým by vyhovelo žiadostiam o opätovné prepojenie prízemia a vrchného poschodia. Do úvahy vtedy prichádzali viaceré varianty. Pôvodný zámer najskôr počítal s ich vonkajším umiestnením, napokon sa uprednostnil vnútorný model, a to hlavne kvôli tomu, že mesto sa nedohodlo s vlastníkom pozemkov, kde mali schody stáť. To si ale vyžiadalo ubratie z priestorov obchodného domu i navýšenie celkového rozpočtu na 28 tisíc eur. ,,Je to síce drahšie, ale naším zámerom je opäť oživiť Družbu, ako to bolo kedysi,“ opisoval situáciu primátor Ľuboš Tomko ešte koncom roka 2016. Ani nie rok po užívaní sa na novovybudovanom schodisku však objavili prvé nedostatky. Najviac kritiky pritom smeruje na výber dlažby, na viacerých miestach totiž došlo k jej popraskaniu a mnohí to pripisujú tomu, že ide o interiérový druh. Aj keď je schodisko kryté, počas nepriaznivého počasia je jeho povrch klzký. ,,Schodisko sme už reklamovali a aktuálne vykonávame jeho pravidelnú údržbu tak, aby nedošlo k vytváraniu povrchu, ktorý by mohol spôsobiť poranenia,“ uviedol primátor Ľuboš Tomko, ktorý doplnil, že po reklamácii by mal byť povrch schodov prispôsobený protišmykovým kritériám. A nová dlažba by mala byť osadená pri komplexnej rekonštrukcii Družby. ,,V rámci projektového zámeru chceme dosiahnuť, aby podlaha na poschodí, vrátané spomínaného schodiska a priestormi pred spodnými predajňami, bola zladená,“ dodal Ľ. Tomko.


Spolu so zmenou celej družby Rok 2018 by tak mal byť rokom, kedy by už mohli byť občania spokojní nielen so schodiskom, ale aj s rekonštrukciou obchodného domu Družba za takmer 900 tisíc eur, ktorá by mala byť dokončená do konca roka. Aj keď pôvodné verejné obstarávanie mesto kvôli nesplneniu podmienok zrušilo a v tomto mesiaci plánuje radnica vyhlásiť novú súťaž, podľa primátora sa týmto krokom celý proces nepredĺži a naplánovaný termín ukončenia bude dodržaný.


Foto: Mário Veverka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 3 (23. január 2018)


bottom of page