top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Medzinárodný rodinný splav je stále v kurze

Updated: Jul 23, 2020


Centrum voľného času v Starej Ľubovni a Zrzeszenie sportu osób miepelnosprawnych START v Nowom Sączi zorganizovali už 27. ročník Medzinárodného splavu po rieke Poprad na trase družobných miest Stará Ľubovňa – Nowy Sącz. Spoluorganizátormi podujatia boli obidve mestá a Slovenská rada Združenia slovanskej vzájomnosti. Aj tento rok sa splav niesol v znamení motta Maj úctu k duši svojho dieťaťa.


Napriek rozmarom počasia, rôznym nástrahám, ktoré čakajú účastníkov na ceste do cieľa, rieka Poprad stále priťahuje vodákov najmä zo Slovenska, Poľska, ale aj z Českej republiky. Niektorí sú verní a vracajú sa do Starej Ľubovne pravidelne, je to pre nich už ako droga. Niektorí sa menia, ale každý rok sa objavia noví, ktorí si chcú užiť nádhernú prírodu a romantiku na vlnách Popradu v kajaku alebo pontóne. Rieku Poprad tento rok objavili aj vodáci z českého kráľovského mesta Kadaň. „Tento splav nám odporučila jedna známa, ktorá ním bola nadšená, aj preto sme sa rozhodli prísť. Sme partia ôsmich vodákov, rodina a priatelia a vodu máme veľmi radi. Tento rok sme už boli na Berounke a Sázave. Váš rodinný splav je veľká akcia, veľmi sa všetci tešíme na vodu a nových priateľov,“ povedal najstarší člen skupiny Ladislav Hrdlička.

Väčšinu splavu sprevádzalo 142 vodákov teplé a slnečné počasie. Zmenila to iba nedeľa.


Poliaci patria medzi pravidelných účastníkov, aj tento rok prišla do Starej Ľubovne skupina 55 vodákov, medzi nimi bolo dosť takých, ktorí absolvovali všetkých 27 ročníkov. „Patrím medzi účastníkov, ktorí si pamätajú úplné začiatky tejto krásnej akcie. Pred 47 rokmi som bol s kajakármi na sústredení v Rytre a tam sme sa stretli s Ľubovňanmi, ktorí sa splavovali po Poprade. Varili guľáš a pozvali aj nás. Dlho sme sa rozprávali a nakoniec sme sa dohodli, že už ďalší rok budeme splav robiť spolu. A odvtedy som nevynechal ani jeden ročník,“ zdôveril sa Stanisław Ślązak, ktorý sa tešil na vodu a želal si dobré počasie a pokojnú plavbu.


NAMIESTO TROCH ŠTYRI Vo štvrtok dopoludnia sa na 88 km dlhú plavbu za krásneho slnečného počasia vydalo 142 vodákov zo štyroch krajín. Slováci a Poliaci mali rovnaké zastúpenie po 55 účastníkov, 28 vodákov prišlo z Čiech a 4 z Floridy z USA. Najstarším účastníkom bol Antoni Rzaski z Noweho Sączu, ktorý nevynechal ani jeden ročník a najmladším trojročný Ján Pátek z českých Hněvkovíc. Organizátori splavu zaviedli v uplynulom ročníku aj jednu novinku, na žiadosť pravidelných účastníkov rozdelili poslednú 3. etapu, ktorá bola veľmi dlhá a únavná, na dve časti. „Prvú etapu sme zavŕšili v Čirči, kde sme rozložili stanový tábor. Pre deti a ich rodičov boli pripravené športové hry a na futbalovom štadióne sa odohrávali tradičné futbalové zápasy. Tento rok zvíťazila poľská „družina“, ktorá zdolala Slovákov 3:1. Večer sa o dobrú náladu postarala skupina Úsvit,“ priblížila nám prvý deň splavu Alena Hriňáková.

Zaujímavým podujatím pre milovníkov vodnej turistiky boli rýchlostné vodácke preteky – Memoriál Eduarda Kasperkeviča, ktoré sa konali medzi Plavčom a Čirčom.  Druhá etapa mala finiš v Malom Lipníku pri chate u Financa. „Stalo sa už dobrým zvykom, že na sviatok Neptúna, boha všetkých morí a riek krstili nováčikov, ktorých bolo aj v tomto ročníku neúrekom – 68, z toho 26 Slovákov, 21 Poliakov a rovnaký počet Čechov. Tretiu etapu v sobotu napoludnie sme ukončili v Piwnicznej. Večer sa konala opekačka pri vatre a milovníkom tanca sme pripravili diskotéku,“ dodala vedúca splavu Alena Hriňáková.

V nedeľu záverečnú 4. etapu trošku pokazilo daždivé počasie, ale nie dobrú náladu. Popoludní všetci účastníci dorazili do cieľovej stanice splavu Stary Sącz Przystań, kde na nich čakali autobusy, ktoré ich prepravili do Starej Ľubovne.

Text: Jozef Petrus, foto (J. Petrus, CVČ)  


Rýchlostné vodácke preteky Víťazi a umiestnenie Staroľubovňanov + Kajak 1: 1. Piotr Pytel (Poľsko) – 44.10 min. + Kajak 2: 1. Jacek Borkowski (PĽ) – 48.30 min. + Canoe: 1.Peter Malachovský – Oliver Turčani (Stará Ľubovňa) – 55:34 min… 3. Michal Olejňák – Zuzana Pčolková (SĽ) – 1:09.27 h + Pontón (dvojmiestny): 1. rodina Staňových (Seňa) – 1:08.40 h – + Pontón (šesťmiestny): 1. rodina Chobotových (Hněvkovice, ČR) – 1:14.27 h.


bottom of page