top of page
  • Peter Rindoš

Majiteľ zimného štadióna v Starej Ľubovni: Už nedokážem viac dotovať, nie som oligarcha

Po viacerých atakoch sa rozhodol verejne reagovať! Prevádzkovateľ zimného štadióna v Starej Ľubovni Ján Kentoš nedávno vystúpil pred poslancami, aby objasnil situáciu ohľadom financovania zimného štadióna zo strany samosprávy, ktorého je majiteľom.

Podnikateľ sa dotkol aj súvislostí s hokejovým klubom Ľubovnianski rytieri, ktorému od založenia šéfuje.


K samotnému klubu i prevádzke zimného štadióna patriaceho spoločnosti Kenex sa najmä na sociálnych sieťach viackrát objavili aj nepravdivé informácie. Autori v nich vytýkali údajné nadštandardné financovanie zo strany samosprávy. Podnety do diskusií s osočujúcim obsahom boli často zavádzajúce. „Na sociálnych sieťach sa prezentuje, že bohatnem na klube a chcem ho predať mestu za 250-tisíc eur. Vyhlasujem, že som ochotný kedykoľvek sa vzdať funkcie prezidenta (Ľubovnianskych rytierov – pozn. red.) zadarmo, a to či už v prospech mesta, alebo inej zodpovednej osoby, ktorá pomôže hokeju napredovať. Na neznámeho človeka som podal trestné oznámenie za ohováranie,“ povedal na aprílovom zastupiteľstve J. Kentoš.


V zmluvách nepredvídal vyššie ceny energií

Prešovčan, ktorý stál za zrodom organizovaného hokeja v Starej Ľubovni, vo vystúpení poslancom zdôraznil, že v prípade prevádzky štadióna a klubu ide o dva rôzne subjekty s vlastným hospodárením. „Štadión bol postavený vďaka ukážkovej spolupráci medzi spoločnosťou Kenex a mestom. Všetky vzájomné zmluvy a dohody boli dodržané. Dovolím si poznamenať, že dnes sú výhodnejšie pre mesto,“ povedal a pripomenul, že v čase kreovania zmlúv stúpla cena za energiu oproti súčasnosti štyri a pol násobne, k všetkému sa navyše pridružila vyše desaťpercentná inflácia. „Mesto prispieva na prevádzku stále rovnakou sumou 100-tisíc eur, aj napriek tomu som na sociálnych sieťach označovaný ako podvodník, ktorý tuneluje mesto. Zmluvy nerátali s vysokými cenami za energie a vysokou infláciou, to pripisujem mojej chybe a plne nesiem za to následky. Náklady na prevádzku sa pre mňa vyšplhali na 200-tisíc eur za rok, k tomu rátam ďalších 120-tisíc eur za úverové splátky z výstavby. Povinnosti si plním, bolo tak aj v čase korony. Aby bola dodržaná lehota 8-mesačnej prevádzky, štadión sme mali otvorený aj v lete,“ uviedol. Ako tiež dodal, splnil aj prísľub založiť fungujúci mládežnícky klub.


Hodiny na ľade zdarma

Stotisícová suma na prevádzku štadióna neráta s poskytovaním ľadu pre malých hokejistov zdarma. Napriek tomu ju majiteľ doteraz poskytoval. „V týchto nepriaznivých podmienkach už nie som schopný ďalej poskytovať ľadhodiny zdarma, nedokážem ďalej suplovať štát. Pre mňa je ekonomicky výhodnejšie nechať prázdny štadión so zníženým chladením, bez svietenia a prítomnosti zamestnanca. Aj to dokazuje ďalšiu výhodnosť Zmluvy v prospech mesta. Navyše počet detí v klube stúpa, očakáva sa ich dvesto, čo bude znamenať aj viac hodín na ľade,“ dodal s tým, že náklady pri uvedenom pomere možno odhadnúť vo výške 85-tisíc eur. „Nemôžem si to dovoliť, nie som oligarcha ani zbohatlík, živím sa poctivo.“

Tiež poznamenal, že mládežníci v klube Ľubovnianski rytieri dokážu aj vďaka práci trénerov konkurovať hokejovým baštám. „Rád by som ako prezident za klub zabojoval, ale bez pomoci mesta to nepôjde,“ povedal poslancom.

foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 19, 17. mája 2023)

bottom of page