top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Lyžiarska sezóna onedlho vrcholí. Poznáte Biely kódex?

Updated: Feb 9, 2023

Ak sa chystáte na lyže, alebo vaše deti či vnúčatá čaká v týchto dňoch školský lyžiarsky kurz, nie je na škodu zopakovať si pravidlá správania sa na lyžiarskych tratiach. Úrazov na lyžiach, a to aj fatálnych, totiž pribúda.


Nevyhýbajú sa skúseným lyžiarom ani tým, ktorí lyže vytiahnu iba sporadicky. Lyžovanie pritom u nás patrí medzi najobľúbenejšie zimné športy. Mnohí rekreační lyžiari však často preceňujú svoje schopnosti a skôr sa spoliehajú na to, že lyžovať jednoducho vedia, nerešpektujúc napríklad svoj aktuálny zdravotný stav, fyzickú kondíciu, nárast hmotnosti, ale aj to, že sa nevenujú žiadnemu športu a sčista-jasna sa v takomto stave postavia na lyže. Ak sa k tomu ešte potúžia alkoholom, ktorý na svahy určite nepatrí, následky môžu byť fatálne.


Bez prilby ani krok

U detí do 15 rokov sú na svahoch povinné prilby, či už ide o lyžovanie alebo snowboardovanie. Kvalitné a certifikované prilby môžu zachrániť život, keďže zmierňujú otrasy a chránia hlavu. Aj preto by po nich mali siahať nielen deti, ale aj dospelí. Pri ich kúpe je lepšie nespoliehať sa na internetové obchody, ale vyskúšať si ich v kamenných predajniach. Prilba má na hlave sedieť, po nasadení sa nesmie hýbať. Výrazné farby oblečenia i prilby zvyšujú viditeľnosť lyžiara na svahu, na to tiež netreba zabúdať.

A čo úrazy? Okrem poranení hlavy sú u lyžiarov časté zranenia rúk, zápästí, zlomeniny končatín a úrazy chrbta. Veľmi nebezpečné sú strety lyžiarov, ktoré môžu končiť zle. A ak by vám napadlo chytať na svahu letiacu lyžu, tiež to nerobte. Môžete si koledovať o nepekné zranenie. Aj preto je vhodné pred každou lyžovačkou myslieť aj na komerčné úrazové poistenie. A neplatí to iba vtedy, ak chcete lyžovať na Slovensku. Rýchla zdravotná pomoc na svahu napríklad v Poľsku či Rakúsku, ale aj hocikde inde, môže vyjsť pekne draho.


Biely kódex

Či už sa vy alebo vaši blízki chystajú lyžovať alebo snowboardovať, mali by ste poznať pravidlá tzv. Bieleho kódexu. Zahŕňa akési pravidlá slušného a bezpečného správania na svahoch. Čo v ňom nájdete? Napríklad aj to, že svojím správaním by ste nikdy na zjazdovkách nemali ohroziť iných ľudí, ani ich zdravie či majetok. Dôležité je mať prehľad na svahu pred sebou a prispôsobiť svoju jazdu a rýchlosť povahe a stavu lyžiarskej trate a najmä svojim schopnostiam a možnostiam, terénu, poveternostným a snehovým podmienkam, ako aj počtu lyžiarov alebo snowboardistov na lyžiarskej trati.

Lyžiari a snowboardisti nesmú pri jazde bezdôvodne zastaviť a stáť na zúžených a neprehľadných častiach trate. Nutné je dodržiavať označenie lyžiarskej trate – začiatočníci by mali využívať zjazdové trate s modrým označením. Pre skúsenejších lyžiarov sú zasa určené červené a čierne trate, ktoré sú náročnejšie.

V horách vždy opatrne

A keď sa nechystáte na lyže, ale „len“ na prechádzku či túru do hôr, tiež si dávajte pozor. Podľa údajov Horskej záchrannej služby bol minulý rok 2022 u nás mimoriadne tragický. V našich horách totiž zahynulo až 56 ľudí, z toho 23 vo Vysokých Tatrách. Hory a počasie teda nikdy nepodceňujte, a naopak, svoje schopnosti nepreceňujte.


Dagmar Baluchová, foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4 (1. február 2023)




bottom of page