top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Letuška Zuzana (38) zo Starej Ľubovne si splnila sny, precestovala 62 krajín!

Updated: Jan 31, 2023

Rodáčku zo Starej Ľubovne túžba po cestovaní zaviala k práci letušky. Precestovala a spoznala až 62 krajín, fascinovali ju mnohé kultúry a zistila, že nie všetko je tak, ako to vnímame vo svojej krajine. Svoje bohaté skúsenosti i cestovateľské zážitky zhrnula do cestopisnej beletrie.


Pod cestovaním si letuška Zuzka nepredstavuje pekný hotel, pláž či nádherné fotografie. Cestovanie vníma ako obohacujúcu skúsenosť, možnosť dostať sa čo najbližšie k ľuďom, ich kultúre a nadobudnuté prežitky aplikovať i vo svojom živote.



Čo nájdu čitatelia v novej knihe

Letuška Zuzana Greizingerová prostredníctvom svojej knihy prevedie čitateľov po 62 krajinách sveta, nielen tých dovolenkových, ale aj úplne nevšedných. Čaká ich 412 strán neskutočných zážitkov, 434 fotografií a 24 vtipných ilustrácií. Cez zážitky mladej ženy zistia, ako sa žije v Emirátoch alebo Saudskej Arábii, objavia tie najneuveriteľnejšie miesta na zemi, virtuálne ochutnajú najlepšie jedlá a dozvedia sa zaujímavosti, o ktorých isto netušili.



Zamilovala si arabskú kultúru

Zuzka potrebovala životnú inšpiráciu, tak sa rozhodla, že precestuje svet. „Nemala som financie na to, aby som sa len tak vybrala na cestu okolo sveta, tak som sa rozhodla, že budem letuška. Inšpirovala ma k tomu aj moja kamarátka - letuška, ktorej zážitkové fotografie som sledovala na sociálnych sieťach,“ uviedla mladá žena, ktorá sa tak prihlásila na nábor a ponúkli jej miesto v jednej menšej spoločnosti v Saudskej Arábii, kde prežila svoj prvý letecký rok. „Teraz sa už táto krajina dosť zmenila, ale v tých časoch sme museli chodiť celé zahalené, vrátane tváre, žili sme uprostred púšte, kde bolo v lete 50 stupňov, na palube sme mali Arabov, ktorí nechceli hovoriť po anglicky, nerozumeli nám, no napriek tomu to bolo jedno veľké dobrodružstvo,“ vrátila sa k začiatkom práce, ktorá je stále mimoriadne atraktívna a dodala, že sa napokon zamilovala do arabskej kultúry, ktorá je úplné iná, ako si mnohí myslia. Každá krajina má svoju osobitú kultúru, vekom zakorenené pravidlá či špecifiká, zvyky či tradície a bola by škoda poznať len tie svoje, povedala si Zuzana, ktorej práca letušky priniesla nielen nové skúsenosti, ale i nový pohľad na život ľudí v iných krajinách.


Začala ináč vnímať zahalené ženy

„Všetky predsudky, ktoré som o Araboch mala, padli a ja som pochopila, že tie ženy chcú takto zahalené chodiť z vlastného presvedčenia, a že nejde o žiadne týranie, ako som to vnímala. U nás žena príde z práce a unavená ešte ide variť večeru, tam majú ženy pomocnice v domácnosti a poobede si zájdu do salónu krásy, trávia čas s deťmi, muži sa starajú o všetky financie, čiže majú sa vlastne dobre,“ s úsmevom dodala.

V Saudskej Arábii Staroľubovnianka pokrývala vnútroštátne lety, vzhľadom k tomu, že je to pomerne veľká krajina, chcela však cestovať viac, a tak sa prihlásila do Etihadu, druhej najväčšej spoločnosti v Spojených Emirátoch, kde v Abú Zabí pracovala ako letuška viac ako päť rokov. A vďaka tejto skúsenosti precestovala a spoznala 62 krajín sveta.


Spoznávanie kultúr a búranie predsudkov

„Cestovanie robí ľudí lepšími. Keď skutočne spoznáte iný národ, jeho kultúru, aj stereotypy opadnú. Človek pochopí, akí sú iní ľudia spirituálni, ako duchovne žijú.... Naša civilizácia je zameraná viac na takú tú kontrolu, materiálny svet, tam sú rodiny súdržnejšie a je to veľmi inšpiratívne sa rozprávať s tými ľuďmi, človek môže zmeniť aj svoj pohľad na svet, život. Vidí tu rôznorodosť a do svojho života si vezme, aplikuje čo sa mu najviac páči,“ vyznala sa letuška, ktorú to podľa jej vlastných slov obohatilo, veľa sa naučila. „Hoci už v škole som sa rada učila a bola som dobrá žiačka, toto bola lepšia škola,“ uzavrela Zuzana.


Práca v oblakoch si veľa vyžaduje

Stelesňovať ideál ženskej krásy, prejaviť starostlivosť a zároveň vidieť každý deň nové miesta. Napriek tejto romantickej predstave si práca letušky vyžaduje omnoho viac, a to človeka s dobrými organizačnými schopnosťami, zodpovedného, schopného sa orientovať v nezvyčajnom a neštandardnom prostredí s rýchlou reakciou i toleranciou stresu. Ako sme sa dozvedeli, potrápiť vedia i časté zmeny klimatických a časových pásiem. „Tie bývajú najhoršie, nie je jednoduché zvyknúť si „na príkaz“ teraz spať a teraz vstať, ale dá sa to naučiť. Veľmi dôležité je aj počítanie, v jednom časovom pásme treba pripočítať štyri hodiny, v inom ich zasa odčítať a stále sa to točí okolo počítania. Nehovoriac o tom, že na každé lietadlo treba tréning a licencie, takže si viete predstaviť to množstvo testov, “ načrtla skúsená letuška.

Jana Blašková, foto: archív Z.G.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (25. január 2023)


Z cestovateľského pamätníčka 
- Najexotickejšou destináciou bol pre mňa Veľkonočný ostrov, kde lietajú len dva- tri lety denne zo Santiago de Chille a let trvá 6 hodín. Ak je tam zlé počasie, nie je ani možné sa tam dostať, je to naozaj veľmi odľahlý ostrov a ceny sú tam neuveriteľne vysoké.
- Najobľúbenejšou destináciou je pre mňa jednoznačne Maroko, považujem ju za krajinu s najpestrejšou kultúrou, majú niečo európske, arabské i africké, úžasne fotogenické miesto, úžasní ľudia i strava. 
- Najnepríjemnejšiu skúsenosť s ľuďmi som mala v Kahire v Egypte, tam som sa naozaj bála a naopak Číňania sú skvelí, sú zbláznení do Európy, majú radi všetko európske a ak ste blonďák s modrými očami budú vás zastavovať a fotiť sa s vami. Francúzi sú zasa opatrnejší a  potrebujú viac času na spoznávanie. 







bottom of page