top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Letná sezóna sa rozbieha pomaly


Pozdrav z Chorvátska, kde počas víkendu v sobotu pribudol rekordný počet nakazených prípadov. Opatrenia a vstup do krajiny sa zrejme sprísnia.

Na hraniciach sa dlho nečaká, pokiaľ cestujete v noci. Turistov je však oveľa menej ako minulé letné sezóny. Také sú skúsenosti Anežky Vargovej, ktorá cestovala do Chorvátska zo Slovinska, pretože tam počas letného semestra študovala.


“Bála som sa, že Slovinsko uzavrie hranicu, pretože dva dni dozadu sa uskutočnil tenisový turnaj v Zadare a čísla nakazených v Chorvátsku stúpli. V ten deň bolo veľa spojov zrušených, ale môj nezrušili. Cesta teda prebehla bez problémov, akurát som vypĺňala online formulár ministerstva zahraničných vecí v Chorvátsku,“ priblížila A. Vargová (na fotografii).


Počas pandémie bola doma a do Slovinska sa opäť vrátila 9. júna, hneď v prvý deň ako sa otvorila hranica pre Slovákov. „Na hraniciach sa dlho nečaká, určite treba cestovať v noci. Na rakúskych hraniciach sme boli okolo polnoci a v Slovinsku sme boli ráno. Preto sme nemuseli čakať, ale čo viem od známych, ak sa človek vyberie v skorých ranných hodinách, môžu sa vytvoriť také kolóny na hraniciach, že sa musí čakať. Ale, ako hovorím, už je tá situácia taká flexibilnejšia. Treba pozorne sledovať, čo konkrétne krajiny zavádzajú,“ uviedla A. Vargová, ktorá do Dubrovníka vyrazila 30. júna, keď bol už do mesta priamy spoj. Dovtedy sa bez prestupu dalo docestovať len do severnejších častí ako Split alebo Makarská riviéra.

Opatrenia podobné Slovensku


„Videla som v Dubrovníku iba pár starších ľudí, ktorí mali rúška. Povinne ich nosí personál v hotelových komplexoch. Je ich otvorených maximálne päť. Ostatné ostali zatvorené, pretože sa nepočíta s nejakou väčšou letnou sezónou. Určite bude táto dovolenka pre všetkých Slovákov iná, už len z toho dôvodu, že pláže sú prázdnejšie. Reštaurácie sú lacnejšie, aby prilákali viac ľudí a taktiež hotely majú výrazné zľavy,“ zhrnula A. Vargová.


Ľudia si začínajú hľadať ubytovanie, ktoré je viac vzdialené, aby sa nedostávali do kontaktu so zahraničnými turistami. Hľadajú si buď samostatný apartmán, alebo dom, byt. „Preto sú hotely zatvorené alebo poloprázdne. Keď som sa rozprávala s vedúcou recepcie jedného z veľkých hotelov, tak z tristo izieb majú zaplnených len sto, takže pre túto letnú sezónu je to veľký šok,“ zhodnotila A. Vargová, podľa ktorej v obchodoch, stravovacích zariadeniach, hoteloch, poštách sú dezinfekčné gély a všade majú ochranné plexisklá.


Opatrenia sú veľmi podobné Slovensku, rúška sú povinné iba v autobusoch. Mnoho domácich to nerešpektuje, vodič ich niekedy musí vyzvať aj viackrát.

foto: archív A.V.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 27-28 (14. júl 2020)

bottom of page