top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Lekárnička - čo so sebou na cesty?

Prázdniny sú v plnom prúde. Či už máte pred sebou rodinnú dovolenku alebo sa chystáte len na malé výlety v okolí, nezabudnite si vždy pribaliť aj lieky. Nikdy neviete, čo sa môže stať.


Hoci v rámci európskeho poistenia máme nárok na základné ošetrenie, s kúpou voľnopredajných liekov je to trocha inak. Navyše, ak sa chystáte na túru do hôr alebo cestujete za hranice Slovenska, lekáreň nemusí byť poruke. Okrem toho, v zahraničí môžu byť lieky, ktoré akútne potrebujete, pod iným názvom a môžu stáť aj neporovnateľne viac ako u nás.


Odreniny a úrazy

Pri túrach a športovaní často hrozia rôzne pády. V takých prípadoch by vo vašom batohu nemali chýbať leukoplasty, obväzy, šatka, čistá vreckovka. Ak idete s deťmi, nezabudnite si pribaliť aj leukoplasty s obrázkami hrdinov. Ich psychologický efekt potvrdia mnohí rodičia, pomôžu nielen na ranu, ale aj zastaviť nejednu detskú slzu. Ak sa chystáte plávať do akvaparkov, prírodných jazier (pozor na kvalitu vody) či v mori, vyberajte si také produkty, ktoré vydržia aj niekoľkohodinové plávanie a potápanie. Okrem opaľovacích krémov nezabudnite aj na panthenol, ktorý pomôže pri spálenej pokožke od slnka.


Čo sa týka úrazov, každý je špecifický, preto nezaškodí, ak si spomeniete, ako postupovať pri ich ošetrení. Ak sa vaše deti cez prázdniny nudia, pokojne si môžu v knihách či na youtube pozrieť, ako postupovať v takýchto situáciách. Nezabúdajte však ani na vhodnú obuv, pokrývku hlavy a vhodné oblečenie, pretože veľa úrazov vzniká práve podcenením troch faktorov: počasia, vlastných síl a oblečenia.


Chronické ochorenia a alergie

Vo vašej dovolenkovej lekárničke by nemali chýbať ani lieky, ktoré užívate pravidelne. Platí to aj pre diabetikov, ľudí s kardiologickými, reumatologickými či onkologickými ochoreniami, ale aj pre alergikov, ktorých počty u nás stále rastú. Kvôli riziku anafylaktického šoku by malo byť v ich vrecku vždy aj adrenalínové pero.


Ideálne je, ak si doma vytvoríte malú cestovnú lekárničku, do ktorej si všetky spomínané lieky po 2 – 3 kusoch pribalíte a máte ju vždy pripravenú v skrinke. Pred každou dlhšou cestou, výletom si ju už iba rovno prihodíte do batožiny. Nezabudnite skontrolovať dátum exspirácie liekov a nikdy ich nenechávajte v dosahu detí.

Nečakaná bolesť, odrenina, uštipnutie hmyzom, či iná zdravotná nepríjemnosť môže zmariť nejeden pekný zážitok. Preto buďte radšej pripravený, ako neskôr zaskočený. Aj v tomto prípade platí: šťastie praje pripraveným.


Povinná výbava 
Ak cestujete autom, zachrániť vás môže autolekárnička, hoci ani v tej nemusí byť práve to, čo potrebujete. Čo si teda vziať so sebou? Závisí to aj od toho, či cestujete iba dospelí, alebo sú s vami aj deti, tehotné ženy či staršie osoby.

Čo by vám určite nemalo chýbať:
- Lieky na zníženie teploty a proti bolesti, prípadne aj teplomer
- Lieky proti hnačke a na tráviace ťažkosti
- Lieky proti zvracaniu
- Antihistaminiká
- Lieky na bolesť hrdla 
- Očné, nosové a ušné kvapky – zvlášť, ak sa budete kúpať
- Lieky a mastičky vhodné po uštipnutí hmyzom 
      a na spálenú kožu od slnka
- Obväzy, leukoplasty
- Repelent
- Dezinfekčný sprej 
Aké číslo volať v prípade núdze?
Tiesňové linky sú bezplatné.
Číslo 112 = európske číslo tiesňového volania – ak je potrebná prítomnosť hasičov, policajtov aj záchranárov
150 = hasiči – v prípade požiarov, dopravných nehôd
155 = zdravotná záchranná služba – ak sa objaví infarkt, otrava, popáleniny, vážne úrazy, náhle zmeny zdravia, strata vedomia... 
158 = polícia 
18 300 = horská záchranná služba
18 155 = letecká záchranná služba

Dagmar Baluchová, ilu. foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27,28 (13. júl 2022)




bottom of page