top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Kultúrna novinka pri fontáne

Updated: Jul 22, 2020


Starší Staroľubovňania často spomínajú nedeľné posedenia v parku pri kostole sv. Mikuláša, kde vyhrávala hudba, ľudia sa prechádzali po námestí… A práve oživiť tzv. staré mesto si dalo za cieľ oddelenie kultúry tunajšieho mestského úradu a aj po viacerých interpeláciách poslancov prichystalo novinku, kultúrne podujatie s príznačným názvom – Hudba pri fontáne.

13923872_1777634925785835_8066173267390905780_o

Premiérové sa uskutočnilo 3. augusta večer a na prvom koncerte sa predstavili mladí hudobníci – Adam Štefunko, Adam Kollár a Jakub Handzilko. Zneli ich vlastné skladby, ale aj improvizácie na známe melódie. Popri tradičných Kultúrnych štvrtkoch počas letnej sezóny v parku na Nám. gen. Štefánika tak dostáva šancu aj historické centrum mesta, aj keď organizátori to nemajú také jednoduché. „Prvým problémom je to, že je tam veľká premávka a druhým, že fontána je hlučná, takže tam treba poriadne ozvučenie a keďže tam nie je prístrešok, je nutné vystihnúť pekné počasie,“ vysvetlila Eva Kollárová z oddelenia kultúry. Týmito hendikepmi sa ale organizátori nedali odradiť, zvlášť preto, že nové podujatie sa páčilo nielen miestnym. Navyše svietiaca fontána vedno s tónmi hudobných nástrojov mala svoje osobité čaro. „Videli sme, že sa tam pristavovali aj návštevníci, aj tí, ktorí boli ubytovaní v blízkych penziónoch. Chválili to, bolo to milé,“ podotkla líderka kultúry v mesta a prisľúbila, že v priebehu letnej sezóny by mali byť pri fontáne dve takéto podujatia.

Takže nás čaká ešte jedno, vzhľadom k lokalite skôr komornejšieho charakteru. No a dúfať treba, že sa v Starej Ľubovni čoskoro vybuduje obchvat, ktorý by historické námestie mohol premeniť na korzo bez premávky, plné letných terás a kaviarničiek, kde by nechýbalo veľa ľudí, dobrá nálada a hlavne kvalitné letné programy, ktoré by lákali miestnych ísť do ulíc. A, samozrejme, aj turistov.

Foto (hk)


bottom of page