top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Krv pre všetkých, zbierka pre Majka

V priebehu piatkového dopoludnia 7. mája obsadili areál pavilónu hematológie a transfuziológie Ľubovnianskej nemocnice rýchle stroje. Nešlo však o žiadnu vojenskú akciu, práve naopak, o slovo sa prihlásila každoročne realizovaná ušľachtilá činnosť sprevádzaná lomozom dvoch kolies s názvom Motorkárska kvapka krvi.


Ako nám objasnil hlavný organizátor výjazdového darovania Martin Štellmach, myšlienka odberov najcennejšej tekutiny takéhoto charakteru, počnúc nultým ročníkom, pokračuje už šiesty rok. Akcia zakaždým srší účasťou a okrem cenného darcovstva má aj svoju tradičnú nadhodnotu. „Roky dozadu sme vždy finančne podporili jedno dieťa prostredníctvom dobrovoľných príspevkov zo zbierky prebiehajúcej počas konkrétneho darovania. Tentoraz peniaze poputujú k statočnému Majovi Dolinskému z Plavča, ktorý trpí vážnym ochorením nazývaným choroba motýlích krídel,“ uviedol organizátor.

Skupina príčinlivých jazdcov v daný deň viditeľne zosúladená nielen na základe motocyklových súprav, ale i skrz vyplnené dotazníky darcov krvi, v závere zrazu poďakovala personálu oddelenia a následne tmavo odetých účastníkov už doslova nič nebrzdilo v tom, aby na svojich tátošoch zamierili k malému hrdinovi osobne odovzdať nazhromaždenú sumu.

Hoci pozícia vodiča motorky na prvý pohľad budí dojem drsnosti či rebélie, darcovia z nášho mesta a blízkeho okolia sú dôkazom toho, že spolupatričnosť im zďaleka nie je cudzia.



Anketa: Aké pohnútky vedú drsných motorkárov k darovaniu krvi?

Martin Štellmach (Nová Ľubovňa)

- Krv chodievam darovať už od svojich 18-tich rokov a na motorke jazdím prakticky od deviatich. Orientačne si myslím, že som absolvoval zhruba 38 odberov, ale nemám to presne zrátané. Darcovstvo mi vždy bolo blízke a zároveň, keď ako šofér motorky vidím na cestách tie nehody, veľakrát aj tragické, uvedomujem si, že krv je naozaj nenahraditeľná tekutina. Nevieme ju len tak svojvoľne vyrobiť, takže podľa mňa darovanie krvi, zvlášť nám vodičom motoriek, ako ľuďom, ktorí sa svojím spôsobom venujú rizikovému koníčku, prináleží.





Matúš Stesňák (Stará Ľubovňa)

- Darcom krvi som už viac ako dvadsať rokov, mám za sebou približne 48 odberov, v zbierke zopár plakiet. Ani jeden z týchto motorkárskych zrazov som od samého začiatku nevynechal. Dôvod, prečo som sa rozhodol darovať krv, je strohý - myslím si, že ľudia by si jednoducho mali pomáhať a my, motocyklisti, sa o to taktiež snažíme.


Júlia Konkoľová (Nová Ľubovňa)

- Ja zatiaľ ešte nie som motocyklistkou, ale priateľ jazdí na motorke a organizuje tieto akcie, preto som chcela prísť a zároveň ho aj takto podporiť. Krv som sa pokúšala darovať už viackrát, ale nie vždy to vyšlo. Zatiaľ som si prešla dvoma odbermi.




Adrián Šlosár (Stará Ľubovňa)


- Rád chodievam na tento zraz spojený s darovaním krvi, chcel by som sa zúčastňovať pravidelne každý rok. Toto je už môj druhý odber v poradí.
















Ivan Redaj (Stará Ľubovňa)

- Od 18-tich rokov som pravidelným darcom krvi, u mňa to nemalo až taký súvis s tým, že som aj vodičom motorky. Samozrejme ale patrím do skupiny motocyklistov a veľmi rád sa na tejto akcii vždy podieľam. Čo sa týka odberov, myslím, že sa už blížim k päťdesiatke.










Rastislav Nemec (Plavnica)


- Na dráhu darcu krvi som sa dostal práve vďaka ľubovnianskym motocyklistom pred troma rokmi. S nimi som začínal a dnes je to môj šiesty odber. Okrem samotnej pomoci druhým je vždy skvelou motiváciou aj dobrá partia.














Helena Majkutová (Jakubany, jediná zástupkyňa nežnejšieho pohlavia motorkárov)

- Od detstva bolo mojím snom jazdiť na motorke a darovanie krvi (10-ty odber) si ku mne našlo cestu samo, vzhľadom k tomu, že pracujem ako zdravotná sestra a aj vďaka svojmu povolaniu vidím veľa ľudí, ktorí tú krv nesmierne potrebujú, a viem, aké to dokáže byť náročné. Darcovstvo pokladám za veľmi hodnotné.





Alexandra Chamillová

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 19 (19. máj 2021)

bottom of page