top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Krojovaná nádhera zachytená na fotografiách

Updated: Jun 26, 2020


KROJ 3

Šestnásť obcí okresu Stará Ľubovňa sa spojilo cez folklór. Ten totiž bol dominantný v projekte Poznaj svoj kroj pod gesciou Ľubovnianskeho osvetového strediska. Vznikli tak nádherné fotografie miestnych oblečených v krojoch, a to od najmladšej generácie po najstaršiu a časť z nich predstavili v Galérii  Provinčný dom. A nielen na snímkach, nechýbala módna prehliadka krojových kreácií z viacerých obcí aj s folklórnym programom.

KROJ

„Zistili sme, že v našich obciach žije množstvo veľmi  šikovných ľudí, ktorí sú ochotní zapojiť sa do tohto projektu, zbierať ľudové kroje a aj ísť za staršími ľuďmi, ktorí nám, žiaľ, vymierajú… Vlastne títo ľudia dali dokopy obrovské množstvo krojov a boli sme prekvapení, koľko druhov máme v regióne a stalo sa nám aj v niektorých obciach, že samotné folklórne skupiny a obyvatelia boli prekvapení, koľko druhov krojov majú a začali ich používať,“ nadšený bol z ochoty zapojených obcí Martin Karaš, riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska (ĽOS).

KROJ 4

Zážitky z fotenia mali nielen miestni a organizátori. „Čo mňa naozaj pri fotení prekvapilo, to bola tá rôznorodosť krojov, aj generačná genéza a odhalenie informácií o tom, že kam v histórii siahajú tie naše odevy a ako sú dnes dochované,“ vyjadril sa fotograf Jozef Spišák, ktorého fascinovali nielen súčasti krojov, ktoré mali aj sto rokov, ale aj miestni obyvatelia aktivitou, ochotou a profesionalitou. „Prišiel pán oblečený v ľudovom odeve, s fajkou v ruke a s kiakom, a to ako suverénne sa postavil, to bolo niečo famózne. Nič som mu nemusel hovoriť, nebolo to potrebné, len som fotil,“ priblížil fotograf, ktorému sa v hlave pri každej fotografii premieta príbeh. „Nositelia týchto tradícií dbali na to, aby kroje boli odfotené dokonale a perfektne a v ustrojení, ako si to sami pamätajú a ako to naši predkovia sami nosili.“

kroje2

A práve to bolo aj cieľom fotenia, zachytiť čo najvernejšie kroje obcí. Výstupov ale bude viac. „V prvom rade je tu aj archivácia tohto materiálu, pretože nám ostane množstvo kvalitných záberov, dá sa povedať 3D záberov, lebo osoby sme fotili dookola. Takže v budúcnosti tu bude zachovaná detailná ukážka ľudového kroja, podľa ktorej sa môže vytvoriť kópia,“ dodal riaditeľ ĽOS, ktorý má v pláne s touto výstavou „putovať“ po jednotlivých obciach a zároveň vytvoriť web stránku, kde budú zozbierané materiály prístupné nielen pre milovníkov folklóru, ale i pre odborné či študentské práce.





KROJ 1

A síce vzdialenejším, ale hlavným cieľom je vytvoriť encyklopédiu krojov okresu Stará Ľubovňa. „To by bol veľmi záslužný čin, vidím to na niekoľko rokov, ale verím, že ak sa to nepodarí nám, tak sa to podarí nejakej generácii za nami,“ dodal M. Karaš.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 46 (10. december 2019)


bottom of page