top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

KNIŽNICA: Na tému zdravej výživy a uchovania si zdravia

Hlavnými piliermi zdravia a dlhovekosti sú osobná komunikácia a kritické myslenie - takto znie hlavná myšlienka, či skôr odkaz besedy s názvom Zdraví a dlhovekí so spisovateľom a vedcom Gustávom Murínom, ktorá sa uskutočnila v Ľubovnianskej knižnici uplynulú stredu.



Autor sa prišiel s nadšencami pre zdravie porozprávať o svojej najnovšej knihe Laboratórium, s podtitulom zdravie pod mikroskopom. Najskôr zdôraznil, že nie všetko čo potravinový priemysel považuje za fakt, faktom aj skutočne je. Podľa slov Murína často ide o marketingový ťah. Treba sa preto spoliehať hlavne na vlastnú skúsenosť a skúsenosť svojich predkov. Diskusia prebehla v uvoľnenej atmosfére plnej humoru, spisovateľ totiž vedecké fakty z knihy prepojil s vlastnými cestovateľskými zážitkami. Keď hovoril o potrebe mliečnych baktérií pre človeka, spomenul, ako ho práve tieto baktérie zachránili na dovolenke v Egypte pred črevnými problémami.


RECEPT NA DLHOVEKOSŤ

Návštevníci knižnice sa dozvedeli napríklad aj to, že Vietnamci sú najštíhlejší národ na svete. Počas debaty vyzdvihol Japoncov a ich zmysel pre osobnú komunikáciu: „Japonci vytvárajú malé skupinky s tromi, štyrmi členmi, pravidelne sa stretávajú a zaujímajú sa jeden o druhého. Ich dlhovekosť podľa mňa súvisí práve s týmto fenoménom. Ľudia sú totiž informačné bytosti a informácie potrebujú denne prijímať,“ povedal G. Murín.


Na jeho podnet sa po uvoľnení pandemických opatrení začali študenti masmediálnej komunikácie stretávať s dôchodcami a pýtať sa ich na ich život a spomienky. Spisovateľ vo svojej knihe spomína aj strečingové cviky zo systému Shiatsu (aj s ilustráciami cvikov). Podľa jeho slov je možné a dobré ich vykonať ráno ešte v posteli. Vedec hovorí z vlastnej skúsenosti, sám to praktizuje už niekoľko rokov.


Publikácia, ktorú autor predstavil, je od minulej stredy súčasťou knižného fondu Ľubovnianskej knižnice. Gustáv Murín dva výtlačky osobne podpísal a venoval knižnici.


Daniela Šalapková, foto: Ľubovnianska knižnica

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22 (8. jún 2022)




bottom of page