top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Kniha o kráľovskej svadbe

Updated: Jun 28, 2020


DSC_1690

Na svete je nová kniha, cez ktorú sa dá ponoriť do doslova rozprávkovej svadby princa Dvoch Sicílií Reniera de Bourbon a grófky Karolíny Zamoyskej, ktorá sa konala 12. septembra v roku 1923 vo Vyšných Ružbachoch a na ktorej sa stretlo aj 14 kráľovských princov a princezien z celej Európy. A po 96-tich rokoch tu bola v nedeľu 27. októbra jej veľká pripomienka, ktorou žila celá obec.


Medzi vyše 400 zúčastnenými na uvedení publikácie Ružbašská kráľovská svadba do života, nechýbali zástupcovia rodiny Zamoyskej. Z Talianska, Belgicka, Anglicka a Poľska pricestovalo 24 jej členov. Za všetkých zložila poklonu autorke Kataríne Chapuis Šutorovej i obci praneter ružbašskej nevesty grófka Jolanta Bisping Mycielska: „Sme veľmi vďační, že tu spomienky na našu rodinu neumierajú, sú živé, čoho dôkazom je i toto stretnutie. A to vďaka napísaniu knihy a v podstate i poznatkom o našej rodine, teda Zamoyskej i de Bourbon-Sicilles. Zásluhu tu má autorka, ktorá sa na to podujala a kľúčovou osobou je Carmen de Bourbon-Sicilles, ktorá, bohužiaľ, už o rok nežije, ale ja a moja rodina sme mali možnosť s ňou byť často.“ A práve vďaka dcére ružbašského kráľovského páru Carmen, ktorá sprístupnila autorke, rodáčke z Vyšných Ružbách žijúcej už 20 rokov vo Francúzsku, vzácny rodinný archív, sa môžu čitatelia dozvedieť detaily o svadbe, ale i rodinách de Bourboun-Sicilles-Zamoyski. „Na pani Carmen myslím stále a verím, že dávala na mňa zhora pozor, aby som neurobila chybu, aby som napísala len to, čo mi povedala a aby tá pravda o rodine Zamoyských vyšla čo najkrajšie,“ povedala na autogramiáde autorka, ktorá na diele pracovala päť rokov. Náročné boli už len samotné preklady, a to nielen z francúzštiny, ale i taliančiny, poľštiny, nemčiny, španielčiny, latinčiny a angličtiny. Vyše 100-stranová publikácia je popredkávaná výnimočnými dobovými fotografiami a čitatelia sa môžu dozvedieť, napr. aj to, aké svadobné menu sa podávalo v reštaurácii pri Kráteri, ktorá už neexistuje.


Ružbachy boli grófskou dedinou, tak tá história je tu zakotvená a treba ju ukázať svetu, mladším generáciám,… aby sa dočítali, že tu bola taká významná kráľovská svadba,“ pripomenul starosta obce Vyšné Ružbachy Peter Martinek a dodal, „naša obec môže byť právom hrdá na Katku, lebo takých ľudí je na svete málo a vďaka nej sa na históriu nezabúda.“ A tá sa prezentovala v poslednú októbrovú nedeľu nielen cez nové knižné dielo, ale aj ukážkou tradičnej svadby v podaní FS Vrchovina a výstavou fotografií v Bielom dome, na ktorej sa dali vidieť najstaršie snímky vyšnoružbašských svadobných párov v miestnom kroji. Zaujímavosťou bol aj fakt, že prvé svadobné páry sa dali v dedine zvečniť až 15 rokov po ružbašskej kráľovskej svadbe. Okrem toho  boli vystavené aj akvarely ružbašských neviest od Viery Škrabalovej z roku 1961 z dielne Ústredia ľudovej umeleckej výroby.


DSC_1669

Kniha bola uvedená do života so zelenou vetvičkou barvinku, ktorý dominoval aj na svadbe Reniera a Karolíny  a vodou z ružbaššského prameňa, ako ináč z Prameňa lásky. Predchádzala jej  sv. omša, ktorú celebroval emeritný biskup Andrej Imrich.

DSC_1604

Potomkovia rodu Zamoyských, ktorí pricestovali do Vyšných Ružbách, sa najprv zastavili na hrobe sestier Rózy a Terezy Zomomoyských, ktoré po 2. sv. vojne museli nútene dožiť v obci. Nielen oni boli ale nadchnutí aj záplavou krojov, do ktorých sa obliekli všetky vekové kategórie Ružbašanov.    


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 42 (12. november)


bottom of page