top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Kauza: Poľské mäso. Julius Runčák o opatreniach u nás

Updated: Jul 2, 2020


Sequence 04.00_00_43_02.Still002

Nechutné zábery z poľského bitúnku rezonovali v uplynulé dni nielen na Slovensku. Bežní spotrebitelia spozorneli zvlášť po tom, ako sa začalo hovoriť o tom, že hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnku sa dostalo na Slovensko, do Bardejovského okresu a odtiaľ aj do Starej Ľubovne. Na aktuálnu tému sme sa rozprávali s Júliusom Runčákom, riaditeľom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Starej Ľubovni. 


Asi nemusíme pripomínať, že praktiky, ktoré sme sledovali v médiách, sú odsúdeniahodné. Prečo sa to deje? Je legislatíva v susednom Poľsku natoľko zhovievavá, že dáva zelenú aj nepoctivým obchodníkom?  


– Problém poľského mäsa vychádza z toho, že si podnikateľská lobby v EÚ presadila, že veterinárny hygienický dozor na bitúnku alebo v prevádzkach, mimo bežnej pracovnej doby, kde sa pracuje s mäsom, už nemusí byť potrebný. Teda, že veterinárny lekár nemusí byť prítomný počas celej prevádzky porážania zvierat, iba v pracovnej dobe. Ak mu, ľudovo povedané, skončí šichta, ide domov, a keď sa ešte poráža ďalej, lebo si to žiada objednávka, tak už bez jeho prítomnosti. Ráno má mäso pripravené už naporciované, v častiach. A to sa práve zneužilo v Poľsku. Vozilo sa v noci, s mäsom sa manipulovalo, veterinár to nemal pod kontrolou.


Bežný spotrebiteľ sa isto vystrašil. Môže sa toto udiať aj u nás?


Odpoveď na túto a iné otázky sa dozviete v ĽN č. 6, ktoré je v predaji do 17. februára.


————————————————————————-


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.


bottom of page