top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Katarína Melcherová je obdarená viacerými múzami

Updated: Jul 20, 2020


Školáci to isto poznajú – kopec učenia, krúžky, povinnosti… Z toho všetkého sa ale určite hlava netočí malej 11-ročnej slečne Kataríne Melcherovej, ktorá všetko robí s chuťou a akousi ľahkosťou, ktorú jej možno iba závidieť.

katka-melchrova

Katka má mnoho ocenení, teší ju aj prvé miesto z Ihnátových Hanušoviec.


Inšpiráciou úplne obyčajné veci Katka z Novej Ľubovne je jedno milé a usmievavé dievča, aké si obľúbi hneď každý. Vyžaruje z nej pohoda a nadhľad hodný aj dospelého človeka. Je len fajn, že takúto talentovanú žiačku má už tretí rok vo svojom zozname Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. Dnes šiestačka v ZŠ v Novej Ľubovni prišla k nám do redakcie s celým fasciklom ocenení. „Najviac si vážim asi 1. miesto na Literárnom Kežmarku, ale aj ocenenia zo súťaže Ružomberská Trojruža,“ odpovedala nám už na obligátnu otázku Katka, ktorá nadovšetko miluje slovenčinu a hlavne písanie básní, ale začala už aj s prózou. V zozname jej ocenení sa nájdu aj úspechy na okresných kolách vo viacerých recitačných súťažiach. K. Melcherovú ale netreba vidieť len „zašitú“ s perom a zošitkom v ruke, je to mladá dáma, ktorá má isto v sebe aj potrebnú dávku exhibicionizmu, lebo rada moderuje, mnohí ju mohli vidieť i na viacerých koncertoch ZUŠ-ky alebo v lete na 10. hradnom divadle. Tam si Katka zahrala prvýkrát a hneď bola z toho natešená. „Hralo sa v otvorenom priestore, po celom hrade, s novými ľuďmi. Inšpirujúce!“ nadchýna sa nadaná školáčka ešte dnes. A isto to nebude jej posledná divadelná úloha. Katka verí, že raz príde jej šanca a zahrá si aj romantickú princeznú. Také sú jej skryté túžby. Je ale isto dôležité, že jej schopnosti rozvíjajú v Literárno-dramatickom odbore (LDO) v tunajšej ZUŠ-ke, a tak môže zbierať jedno ocenenie za druhým. Práve tam sa jej vraj tvorí najlepšie. „Sme tam kamaráti, je tam super. Teraz začíname s učiteľkou Ninou Kollárovou divadlo poézie a na to sa veľmi teším,“ dodala Katka, ktorej inšpiráciou je svet okolo. Ako pritom  vraví, „na písanie netreba veľké a vzletné veci ako láska či anjel, ale napríklad aj sveter, pero alebo len oblak.“


Lesný roh ju veľmi lákal Katka má ale ešte jednu veľkú vášeň, dosť neobvyklú na malé dievča. Hrá, a veľmi úspešne, na lesnom rohu. Tu je linka toho, ako sa k tomu dostala, dosť jednoznačná. Jej otec hrá v hudobnej skupine Harmony, tiež vyučuje v Plavnici hru na klavír a dychové nástroje. Treba ale vysvetliť, že práve otec najprv s tým, aby Katka zobrala do rúk lesný roh a „vytrubovala“, nesúhlasil. Schovala sa preto do pivnice a poďme ho! „Netušila som, že z pivnice sa zvuk ozýva najviac do celého domu,“ vraví dnes s úsmevom držiteľka zlatého pásma hry na lesný roh v rámci Prešovského a Košického kraja. Hneď ale vysvetlí otcove obavy, keďže jej to hneď zatrhol: „K hre na lesný roh potrebujete mať už vyvinutý chrup, a tým, že otec, keď začínal, ešte nemal a posunuli sa mu zuby, u mňa chcel tomu predísť.“ Logické!

201609201146470-p1020167

S lesným rohom je možné Katku vidieť na viacerých podujatiach. Nestratí sa ani medzi dospelými hudobníkmi. Bola aj na Vďakyvzdaní v Novej Ľubovni, na fotografii s otcom a V. Kuzmiakom (učiteľom v ZUŠ) i ostatnými hudobníkmi.


Počkať sa ale vyplatilo, aj keď sa dozvedáme, že hra na zdanlivo jednoduchý nástroj s tromi klávesmi, nie je až taká jednoduchá. „Vyžaduje si dobrú bránicu a denno-denný tréning,“ zhrnie Katka, a to druhé podčiarkuje niekoľkokrát. Aj preto s hrou na lesný roh nespája svoju budúcnosť, je to skôr hobby. „Chcem ísť na konzervatórium, dramatický odbor,“ vraví dnes 11-ročná talentovaná dievčina, ale pripúšťa, že ešte sa uvidí, veď má rada aj novinárčinu, pracovala pre časopis (mimoriadne úspešný) Strapček v Novej Ľubovni… Každopádne, dvere sú takýmto mladým ľuďom, ktorí sú milovaní viacerými múzami, vždy otvorené.


Povedali o nej: Eva Kollárová, vedúca odd. kultúry MsÚ: – Katku som učila jeden rok na LDO a je to veľmi talentované dieťa. Myslím si, že keď sa narodila, tak pri jej kolíske stáli všetky sudičky, ktoré dávajú talent. Píše, recituje, hrá divadlo, získala mnoho ocenení, medzi inými si urobila slová aj hudbu k pesničke na Európe v škole, ktorú aj vyhrala… Keď bude na sebe pracovať a bude naďalej usilovná, určite ešte budeme o nej počuť. 


Vasiľ Kuzmiak, učiteľ ZUŠ J. Melkoviča: – Katka si vybrala náročný nástroj, ale doteraz nebadať, že je to pre ňu ťažké. Je ctižiadostivá a usilovná. Aj jej úspech na krajskej súťaži je obdivuhodný, lebo taký sa dostaví po 4 – 5 rokoch hry na lesný roh a ona vtedy hrala len druhý rok. Katka je takou perličkou ZUŠ-ky, lebo vieme, že dnes dychové nástroje všeobecne majú veľkú núdzu o mladých. Zvlášť hra na lesný roh je ojedinelá, a to nielen u nás. Napríklad aj na Konzervatóriu v Košiciach nemajú hru na lesný roh a my sme sa pochválili, že máme.  

 

Foto: Mário Veverka, archív rodiny Melcherovej


bottom of page