top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Jeseň prichádza, podporte si imunitu

Posledné roky dali nášmu zdraviu zabrať. Či už ste prekonali koronavírus alebo nie, s blížiacimi sa chladnejšími mesiacmi sa môžu objaviť rôzne ochorenia, typické pre toto obdobie, ako je chrípka a pod. Ako posilniť svoje zdravie, aby sme to zvládli čo najlepšie?


Náš imunitný systém chráni naše telo pred atakmi nežiaducich baktérií, vírusov, toxínov či škodlivín z prostredia. Raz sa mu to darí viac a inokedy menej. Oslabený imunitný systém je náchylnejší na rôzne ochorenia, a preto nečudo, že niekedy sú obdobia, keď doslova prechádzame z jednej choroby do druhej. O to viac to platí u chronicky chorých ľudí, seniorov a detí.

Nemusíme sa však len apaticky odovzdať osudu, na svojej imunite môžeme pracovať, a tak neustále zlepšovať svoje zdravie. Sú však faktory, ktoré na naše zdravie trvalo pôsobia negatívne. Nájdete sa v niektorých z nich?


Čo oslabuje náš imunitný systém?

- chronický zápal – zvyšuje riziko ochorení, napríklad cukrovky 2. typu, ale i rakoviny

- stres – najmä dlhodobý sa môže výrazne podpísať na ľudskom zdraví a oslabiť ho po fyzickej i psychickej stránke

- alkohol – zvyšuje riziko mnohých ochorení, predovšetkým pečene, výrazne znižuje obranyschopnosť organizmu, vedie aj k poruchám spánku

 - fajčenie – aktívne (keď priamo fajčíte) alebo pasívne (keď sa nachádzate v miestnosti, kde niekto fajčí), má na ľudské zdravie najmä pri pravidelnom a dlhotrvajúcom vystavení fatálne následky a je pôvodcom mnohých autoimunitných ochorení. Ak chcete niečo urobiť pre svoje zdravie, začnite napríklad už len tým, že denne obmedzíte počet vyfajčených cigariet.

- priveľa sladkostí – aj vy si hovoríte, že v podstate žijete zdravo, len si doprajete tu i tam nejakú sladkosť? Ak by ste to denne zrátali, zistili by ste, že cukor sa nenachádza iba v sladkostiach, ale aj vo väčšine nápojov a jedál, ktoré za deň skonzumujete.

Štúdie potvrdili, že cukor má oprávnene pomenovanie „biely jed“. Rafinovaný cukor znižuje schopnosť bielych krviniek pohlcovať baktérie a prispieva tak k vzniku infekcií. Tento účinok sa však nepreukázal v sacharidoch v prírodných formách, napr. v strukovinách či ovocí, čo dokazuje, že čím prirodzenejšiu stravu jeme a čím viac sa vyhýbame polotovarom, sladkostiam i sladeným nápojom, robíme pre svoje zdravie dobre.


Ako si posilniť imunitu?

Chladné počasie nás prekvapilo akosi priskoro a dvíha varovný prst pred zimou. Ak sa chcete na ňu pripraviť, začnite napríklad spánkom. Je to účinná podpora zdravého imunitného systému. Dospelí by mali mať denne 6 až 8 hodín spánku, z toho ideálne dve hodiny by mali byť pred polnocou. Už o hodinu kratší spánok na pravidelnej báze dokáže zhoršiť funkcie imunitného systému.

Akú máte hmotnosť? Nie ste obézni? Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje vo svojich preventívnych programoch, že nevhodná výživa a nesprávne stravovacie návyky sú spojené s celým radom chronických chorôb. „Faktory súvisiace s nevhodnou výživou, spolu s fyzickou nečinnosťou sú najvýznamnejšie rizikové faktory, ktoré prostredníctvom nadhmotnosti a obezity vedú k najzávažnejším chronickým chorobám, ako sú diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárne choroby, hypertenzia či niektoré druhy rakoviny.“

Dbajte na zdravú stravu

Starnutím sa naša schopnosť imunitnej odpovede znižuje, čo prispieva k väčšiemu počtu infekcií. Zatiaľ čo niektorí ľudia starnú zdravo, u mnohých to tak nie je. Harvardova univerzita napríklad poukázala na súvislosť medzi výživou a imunitou. U mnohých starých ľudí sa totiž môže objaviť tzv. „mikronutričná podvýživa“. Hoci sa títo starkí stravujú pravidelne, môžu mať nedostatok niektorých základných vitamínov a stopových minerálov. Starší ľudia majú tendenciu jesť menej a často majú menšiu rozmanitosť v strave i nedostatočný pitný režim. Najlepším spôsobom, ako získať veľkú väčšinu vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín, je pestrá strava so zastúpením ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov – platí to pre malých i veľkých. Pri neplnohodnotnej strave, ale i ako prevencia pred chorobami je vhodné aj v tomto jesennom čase siahať navyše po vitamíne C, D a zinku. O ich užívaní je však vhodné poradiť sa s lekárom. Rovnako tak pri chorobách zaraďte do svojho jedálnička probiotiká, ktoré stimulujú črevnú mikroflóru.


Hýbte sa čo najviac

Pohyb – ideálne na čerstvom vzduchu a za každého počasia – je nesmierne dôležitý. Známych 10-tisíc krokov denne alebo 1 hodina rýchlejšej chôdze sa dokáže podpísať pod nižší výskyt vírusových ochorení, ale i lepšie zvládnuteľné sezónne choroby, ak nás predsa len prekvapia. Dnes je už jasné: hýbte sa, ako vám to len zdravie dovolí. Vymeňte výťah za schody, každý deň si doprajte aspoň krátku prechádzku, nevozte sa všade autom.

Začnite aj s otužovaním. Nemôžeme byť všetci ľadové medvede a hádzať sa do studených vôd našich riek, ale ak si zvyknete napríklad na sprchovanie (alebo aspoň jeho časť) v studenej vode, nezaskočí vás žiaden soplík.


Dagmar Baluchová, foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 34 (14. september 2022)







bottom of page