top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Je tu advent! Aká je jeho história a aké sú jeho tradície vo svete

V nedeľu 27. novembra si mnohé rodiny zapálili na svojom adventnom venci prvú sviečku. Ich počet naznačuje, že Vianoce sú blízko – iba štyri týždne a je to tu. Ako sa advent slávi vo svete a kde sa vlastne vzali adventné tradície?


Prví kresťania označovali čas pred Vianocami ako „adventus divi“, teda „príchod božského vládcu“ = narodenia Ježiša Krista. V dlhej histórii adventného obdobia sa časom vyvinuli ustálené zvyky, ktoré vyjadrovali toto očakávanie, najmä v decembri.

Advent sa začal sláviť neskôr ako Vianoce, asi v 4. storočí a trval od Martina do Vianoc. Dlhé stáročia bol považovaný za prísne pôstne obdobie, podobne ako pôst pred Veľkou nocou.


Nemci toto obdobie zbožňujú

V Nemecku sa ročne predá takmer 30 miliónov vianočných stromčekov, pričom niektoré rodiny majú aj dva. Každý rok sa tu vyrobí okolo 150 miliónov Santa Clausov, najmä z čokolády. Nemci zbožňujú biele Vianoce, preto počas adventu stávkové kancelárie na to vypisujú vysoké kurzy.

Počúvanie a spievanie vianočných kolied je jedným z najobľúbenejších zvykov v advente, pričom aj v Nemecku dominuje rakúska klasika „Tichá noc, svätá noc“, tá je zo všetkých vianočných kolied najobľúbenejšia. Hoci sa nám Nemci môžu zdať chladní a rezervovaní, opak je pravdou. Známa Guinessova kniha rekordov uvádza množstvo bizarných rekordov týkajúcich sa adventu a Vianoc: v roku 2009 sa najviac vianočných anjelov, 1 039, zišlo v Hauzenbergu v Bavorsku. Najväčšiu vianočnú pyramídu s výškou 26,5 m mohli v roku 2015 obdivovať v Drážďanoch.

Adventný kalendár pochádza z 19. storočia z protestantskej oblasti Nemecka. Protestantské kresťanské rodiny robili kriedovú čiaru na každý deň v decembri až do Štedrého večera. Netrvalo dlho a vynaliezaví podnikatelia začali nahrádzať kriedové čiary tlačenými kalendármi. Prvý známy adventný kalendár je z roku 1851. Najprv boli v adventných kalendároch obrázky biblických postáv. Keďže sa postupné otváranie okienok až do Vianoc ujalo aj medzi neveriacimi, v okienkach pribudli aj iné symboly, a to najmä z čokolády.


Francúzi a adventné kalendáre

Vo Francúzsku žije množstvo ľudí rôznych kultúr i náboženstiev a advent tu má tiež svoje miesto. Nechýbajú trhy, vianočné dekorácie a v očakávaní darčekov sú nielen kresťansky založené rodiny. Mimoriadnej obľube sa tu tešia už spomínané adventné kalendáre. Nájdete ich tu od výmyslu sveta: malé, veľké, čokoládové, sladké i slané, z papiera, látky a iných materiálov. Ak si zakladáte zbierku adventných kalendárov, určite nezabudnite na tie francúzske. Apropo, na rozdiel od iných národov, Francúzi si až tak nepotrpia na koledy ani na posielanie vianočných pohľadníc. Jednoducho, nie je to ich tradícia.


Všetky cesty vedú do Ríma...

Viete o tom, že najznámejšie vianočné koledy, ale i jasličkové scénky sa zrodili pravdepodobne v Taliansku? To má bohaté vianočné, ale i adventné tradície. Napríklad deväť dní pred Štedrým dňom chodia deti z domu do domu a recitujú vianočné verše za mince. Rodina si v prvý deň tohto deviatnika pripraví presepio, čiže betlehem (jasličky). Nábožensky vedené rodiny sa pred ním zhromažďujú každé ráno či večer počas deviatich dní, aby zapálili sviečky a modlili sa. Usporiadanie presepio je skutočnou formou umenia, najmä na juhu Talianska. Napríklad Neapol je známy jeho ručnou výrobou, pričom celé ulice sú plné dielní venovaných tomuto umeniu.

Presepi viventi sú živé betlehemy, teda ich hrajú ľudia s kulisami. Navodzujú atmosféru dedinskej dediny s krojmi a remeselníkmi pracujúcimi pri svojich remeslách. Možno ich nájsť takmer všade v Taliansku, zvyčajne trvajú až do Štedrého večera a sú veľmi obľúbené u detí aj dospelých.

Advent je aj časom stíšenia a spomalenia. Preto spomaľte a užite si tento čas očakávania.


Dagmar Baluchová, il. foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (30. november 2022)


bottom of page