top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

JAKUB ŠĽACHTOVSKÝ: Znalosť cudzieho jazyka otvára dvere do sveta

Updated: Jul 2, 2020


J. Š 3

Tretiak z bilingválnej triedy Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša oplýva nevídaným jazykovým talentom. Ocenenia zbiera jedna radosť a tento rok zakončil svoje účinkovanie v jazykových olympiádach fantastickým výsledkom. V celoslovenskom kole Olympiády v angličtine obsadil druhé miesto v kategórii študentov bilingválnych škôl bez vekového rozlíšenia.


KOMUNIKOVAŤ, KOMUNIKOVAŤ, KOMUNIKOVAŤ Tretiak Jakub objavil svoj talent už v detstve. Sám sa naučil nemčinu, ktorá je jeho srdcovkou. S nástupom na základnú školu si obľúbil aj angličtinu. Na strednej škole sa začal venovať ešte aj španielčine. „Mám ich rád všetky, aj keď na španielčine chcem ešte zapracovať. Keďže jazyky používam na komunikáciu a všetky mi umožňujú zoznámiť sa s inými ľuďmi, tak som si nedokázal obľúbiť len jeden,“ vysvetľuje Jakub, ktorý by sa rád naučil aj iné jazyky, no zatiaľ nepremýšľal o nejakom konkrétnom. Pri učení nevyužíva žiadne špeciálne metódy, vystačí si s knihou a slovníkom. Podľa neho je pri učení sa jazyka veľmi dôležitá komunikácia. „Dochádza tak k prirodzenému používaniu reči a jazyk si pri rozprávaní osvojíme. Dostáva sa do nášho vedomia a stáva sa pre nás prirodzeným,“ svojským spôsobom vysvetlí, ako sa ľahko dá naučiť cudzí jazyk mladý muž a dodáva, že treba mať naštudované základy, no ak sa chceme v jazyku zdokonaliť, musíme hlavne komunikovať.


ŠTYRI V JEDNOM Svoje schopnosti v jazykových olympiádach predviedol J. Šľachtovský v štyroch krajských kolách, ktoré sa odohrali v jednom týždni. Získal tri medailové umiestnenia a jedno ôsme miesto z Olympiády v slovenskom jazyku. Takouto bilanciou sa môže popýšiť naozaj len málokto.


foto: (CGSM)

Viac sa o jazykových úspechoch Jakuba Šľachtovského dočítate v aktuálnom vydaní ĽN č. 16, ktoré bude v predaji do 29. apríla.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.


bottom of page