top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Jakub Hriňák: Nakukol do reprezentácie a nosí kapitánsku pásku

Updated: Jun 26, 2020


IMG_20191010_212706-01-768x1024

Je kapitánom svojho tímu a okúsil už aj reprezentáciu. Jakub Hriňák (29) patrí do širokého zoznamu úspešných odchovancov volejbalu v Starej Ľubovni. Už niekoľko rokov sa mu darí zanechávať výraznú pečať aj na extraligovej úrovni – najprv v drese Humenného a v súčasnosti v Svidníku. Volejbalový nahrávač, ktorý sa z rodného mesta presťahoval, nám v rozhovore prezradil, že hoci na diaľku, stále sleduje klub, v ktorom vyrastal. Tiež poodhalil svoje športové i životné výzvy.


Jakub pochádza zo známej volejbalovej rodiny. Jeho starší a skúsenejší brat Milan hráva bundesligu v Nemecku, otca si zase mnohí pamätajú, ako vynikajúceho extraligového hráča.


TELEVÍZNE FINÁLE Súčasný kapitán v drese Svidníka Jakub Hriňák zatiaľ prežíva vynikajúcu sezónu. Jeho tím skončil po základnej časti druhý a dostal sa až do finále národného pohára. Mimochodom, to bude vysielať aj verejnoprávna televízia 9. februára, takže Jakubov výkon budete môcť vidieť aj naživo. „Vo Svidníku som spokojný, dobre sme rozbehli aj sezónu, hoci sa nám teraz trochu prestalo dariť. Momentálne sa ale koncentrujeme na finále pohára, v ktorom by sme chceli uspieť,“ rozhovoril sa rodák zo Starej Ľubovne.


PRIBUDLA ČIARKA ZA REPREZENTÁCIU V samotnom Svidníku pôsobí Jakub už piatu sezónu a v tíme patrí k pilierom. „Plním akúsi spojku medzi trénerom a hráčmi. Posúvam medzi nimi informácie. Snažím sa byť aj vodcom v zápasoch a pomáhať napredovať mladým hráčom. Pravda, nie vždy sa to zadarí.“


Športovec telom i dušou už dlhšie žije v Humennom, kde si postupne vytvoril zázemie. Má tam partnerku i prácu v policajných zložkách. Do Svidníka tak musí dochádzať zo vzdialenosti 63 kilometrov. „Robím aj cez deň, aj v noci, takže je to komplikované dochádzať na tréningy i zápasy. Našťastie, v práci mi vychádzajú v ústrety, rovnako i v mojom klube.“


V minulosti okúsil Jakub aj dotyky s reprezentačným dresom. Nepohrdol by, ak by sa mu to podarilo znova. „V minulom roku bolo niekoľko hráčov zranených, tak ma tréneri povolali na súpisku. S tímom som bol tri týždne – v príprave i v zápasoch v rámci Zlatej Európskej ligy,“ ozrejmil a dodal, „určite, každé pozvanie do národného tímu je vzácna vec, som rád, že sa mi to podarilo a mám už aj v tejto kolónke zapísanú čiarku.“


STARÁ ĽUBOVŇA? NEVYZERÁ TO RUŽOVO, HOCI… Seniorský volejbal v Starej Ľubovni po vypadnutí z extraligy navonok akoby upadol do zabudnutia, ako sme už ale viackrát písali, funkcionári VKM v skutočnosti pracujú na jeho znovuzrodení. Základom má byť výchova a práca s mladými nádejami. Tie by sa mali v budúcnosti spojiť so skúsenými odchovancami Starej Ľubovne a znova vytvoriť kvalitný kolektív. „Sledujem klub, je dobre vidieť, že s mládežou pracuje veľmi kvalitne. Čo sa týka mužskej zložky, zväčša je to o peniazoch,“ podotkol Jakub, ktorý sa už síce usadil na východe krajiny, návrat do Ľubovne by si ale za istých okolností vedel predstaviť. „Bolo by to určite pekné zahrať si za rodné mesto, s bratom či s ďalšími chlapcami, ktorí sú rozlietaní. Pravda je však taká, že to nevyzerá ružovo, volejbalu sa už zrejme budem venovať iba nejakú sezónu. Plánujem si zakladať rodinu a nedá sa byť deväť mesiacov v roku bez voľného dňa,“ zakončil aktuálne jeden z najvyťaženejších hráčov extraligy.

23213068_10212674641894442_382365297082127096_o

JAKUB HRIŇÁK (na fotografiách s priateľkou a s rodinou) – má 29 rokov – pozícia nahrávač – kariéra: odchovanec Starej Ľubovne, Chemes Humenné (2012-2014, 1x majster Slovenska), Chemes Sp. N. Ves (2014/2015), Slávia Svidník (2015 – doteraz).

69758073_1359799634184440_6842546152852684800_n

Peter Rindoš, foto: archív J.Hriňáka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 3/2020 (28. január 2020)


bottom of page