top of page
  • Peter Rindoš

Ikonický maratón aj za účasti Ľubovnianskych bežcov i Laca Šimka

Je najstarší v Európe a bežcom i divákom ponúka neopakovateľnú atmosféru. Medzinárodný maratón mieru v Košiciach si v prvú októbrovú nedeľu pripísal jubilejný 100. ročník. Zúčastnili sa ho aj naši Ľubovnianski bežci, či napríklad známy bežec Ladislav Šimko s rodinou.


Tradičné podujatie, ktoré má celosvetový ohlas, privítalo tisícky elitných i rekreačných bežcov. Okrem hlavného maratónu niektorí absolvovali vedľajšie disciplíny. „Všetko sú to neopísateľné emócie, maratónom v tento deň žijú v Košiciach všetci,“ poznamenal jeden z účastníkov maratónskeho podujatia Marián Kováč z klubu Ľubovnianski bežci.


Ladislav Šimko s rodinou spomínal na nebohých

Na podujatí tento rok nemohol chýbať jeho pravidelný účastník a známy bežec z viacerých svetových maratónov Ladislav Šimko. Maratón v Košiciach považuje za kultovú záležitosť, keď ho od svojho prvého štartu v roku 1994 neabsolvoval iba dvakrát. „Pri mojej 28. účasti sa ma rozhodli podporiť aj moji najbližší - manželka a dcéra, spolu sme tak bežali rodinnú štafetu. Spokojní sme boli aj s časom 4 hodiny a 5 minút a umiestnením na 222. mieste v polovici štartového poľa. Bol to pre nich obrovský zážitok , ktorý bol umocnený ešte tým, že sme svoju účasť symbolicky venovali aj dvom blízkym ľuďom, ktorí nás nedávno opustili. Kmotrovi Vladovi Balunovi, ktorý v Košiciach behával a presne pred rokom 1. októbra zomrel a nášmu bežeckému priateľovi Lackovi Fiamčíkovi, pravidelnému účastníkovi MMM, ktorého snom bolo zúčastniť sa jubilejného stého maratónu a tiež nás pred mesiacom opustil. Na tričkách sme mali upevnené ich podobizne s nápisom „SI TU S NAMI,“ povedal L. Šimko.



Zimomriavky a primátorova premiéra

V dave bežcov sa vynímali aj červeno-žlté dresy spomínaných Ľubovnianskych bežcov. Pochopiteľne, aj nimi lomcovali na ikonickom maratóne emócie. „Jedenásť našich bežalo maratón, siedmi polmaratón a bežali sme aj štafety. Každý dosiahol lepšie časy, ako si naplánoval. Bežali sme s rovnakými dresmi a pod jednou značkou, aby sme sa ešte viac stmelili. Atmosféra bola fantastická, mali sme až zimomriavky. Okolo trate bolo desaťtisíce divákov. Treba to jednoducho zažiť,“ opisoval M. Kováč.

Zaujímavosťou je, že v drese Ľubovnianskych bežcov sa objavil aj primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. „Svoj prvý maratón zvládol naozaj bravúrne,“ pochválil výkon prvého muža samosprávy M. Kováč. „Pre maratón sa rozhodol po našom rozhovore, presvedčil som ho, že po niekoľkonásobnej účasti na našom Malom pieninskom maratóne by to zvládol. Dobehol v dobrom čase a určite to nebude jeho posledná účasť,“ odhadoval budúcnosť skúsený bežec L. Šimko.

foto: archív LŠ a Ľubovnianski bežci


bottom of page