top of page
  • Anna Lazorčáková

VIDEO Hrad Ľubovňa pritiahol vyše 200-tisíc návštevníkov

Updated: Feb 19, 2021

Ani pandémia koronavírusu neodrádzala masy ľudí navštíviť Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni. S počtom vyše 200-tisíc bolo múzeum top atrakciou v rámci Prešovského kraja. Zvýšený záujem bol zaznamenaný najmä v letných mesiacoch, kedy dominovali Slováci.



Aj keď bolo kultúrne zariadenie v minulom roku počas troch mesiacov zatvorené, v celkovej návštevnosti sa to neodrazilo. Na hrad a skanzen v Starej Ľubovni prišlo len o šesť percent turistov menej ako v roku 2019. Rekordnú návštevnosť zaznamenávali v júli a auguste.


LÁKADLOM PRE TURISTOV

V roku 2020 expozíciu múzea navštívilo presne 200 485 ľudí, čo je približne o 14-tisíc turistov menej ako rok predtým. O hrad a skanzen prejavili záujem najmä slovenskí turisti, ktorí tvorili až 83 % z celkovej ročnej návštevnosti. Hradnými bránami prechádzali najviac Poliaci a Česi, ale aj Rusi, Maďari, Nemci i ľudia rôznych národností. „Niekoľko podujatí sme museli zrušiť alebo termín podujatia presunúť na iný dátum. Niektoré podujatia sme presunuli do online priestoru. Ale veľmi nás teší, že aj napriek tomu bol o naše expozície zo strany návštevníkov veľký záujem,“ poznamenala k minuloročnej sezóne Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea.

Turisti môžu pri každej návšteve vidieť stále niečo nové. „Zaujímavé je unikátne spojenie ukážky života šľachty na hrade a prostého ľudu, ktorý je prezentovaný v skanzene. Návštevníci Ľubovnianskeho múzea oceňujú neustálu obnovu hradu, nielen v podobe nových expozícií, ale aj zbierok, ktoré sa snažíme pravidelne reštaurovať,“ prezradila tajomstvo úspechu O. Barlíková.



NEPOĽAVIA ANI TENTO ROK

Počas letnej turistickej sezóny spestrujú prehliadku hradu a skanzenu rôzne podujatia. Vlani múzeum zorganizovalo trinásť podujatí, dve z nich presunuli do online priestoru a sedem sa zrušilo. Samozrejme, nechýbali tradičné podujatia ako Slávnosti sv. Cyrila a Metoda, Rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa, Hradné slávnosti s nočnou prehliadkou hradu, ktoré sprevádzali šermiarske vystúpenia a piesková šou. „Najvyššiu návštevnosť sme zaznamenali v rozprávke Kocúr je kráľ, ktorú si pozrelo 12 371 divákov a tiež na hradných slávnostiach, ktoré navštívilo takmer 4 500 ľudí. Ďalej to boli večerné koncerty známych slovenských spevákov a besedy na témy venované ženám,“ povedala nám pracovníčka hradu.

Aj tohto roku múzeum ponúkne rôzne podujatia, program pre deti, koncerty známych slovenských spevákov a besedy na zaujímavé témy. Už vo februári sa v skanzene uskutočnia fašiangové slávnosti. Počas letnej turistickej sezóny, ktorej otvorenie je naplánované na posledný aprílový víkend sa slávnostne sprístupni rekonštruovaný palác Ľubomírskych. Okrem toho zahrnuli do kalendára aj Noc múzeí a galérií, Vstúpte s nami do rozprávky, Cyrilometodské slávnosti, Deň medu alebo Hubertovské slávnosti. Svojou programovou ponukou sa zapojili do projektu Uzol kultúry - Stará Ľubovňa - mesto kultúry 2021. „Súčasťou projektu, okrem iných podujatí, budú aj Hradné slávnosti, počas ktorých plánujeme zorganizovať stretnutie potomkov majiteľov hradu Ľubovňa z rodín Ľubomirskych, Raiszovcov a Zámoyskych. Vo večerných hodinách sa na hrade uskutoční maškarný bál. Neoddeliteľnou súčasťou programu je rozprávka s pesničkami, tohto roku s názvom Múdry Maťko a blázni, podotkla O. Barlíková. Dúfame, že pandemická situácia im neprekazí splnenie plánov, ktoré si pripravili pre návštevníkov Ľubovnianskeho múzea.



al, foto: ĽMS


Návštevnosť múzeí a galérií

Prešovského kraja


357 000 celková návštevnosť

200 000 Ľubovnianske múzeum

33 000 Šarišské múzeum Bardejov

32 000 Krajské múzeum Prešov

32 000 Múzeum Kežmarok

21 500 Múzeum A. Warhola v Medzilaborciach

17 000 Vihorlatské múzeum v Humennom

8 300 Tatranská galéria Poprad

6 600 Šarišská galéria Prešov

5 700 Podtatranské múzeum Poprad



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (27. január 2021)

bottom of page