top of page
  • Peter Rindoš

Hodnotenie s trénerom Kseňákom: Mladí hráči nabrali cenné skúsenosti!

V mužskej druhej najvyššej volejbalovej súťaži okúsili zaujímavú uplynulú sezónu. VKM Stará Ľubovňa sa novovytvorenej prvej ligy zúčastnil ako jediný zástupca z východu Slovenska. Áčko disponovalo zväčša mladým kádrom, ktorý dosiahol vynikajúci výsledok v podobe konečného štvrtého miesta. Ročník sme zhodnotili s trénerom Marekom Kseňákom.

Pred sezónou bolo želaním skončiť medzi najlepšou štvoricou, čo sa aj podarilo. Takže z tohto pohľadu spokojnosť?

- Keďže  sme až tak nevedeli do čoho ideme, tak cieľ do byť do štvrtého, piateho miesta bol založený na predpoklade našej hráčskej kvality. Mali sme počas sezóny väčšie aj menšie personálne problémy s hráčmi, čo je v športe prirodzené, hlavne na amatérskej úrovni. Čiže z tohto pohľadu určite spokojnosť.


Zrejme nikto z účastníkov druhej najvyššej súťaže pred sezónou nevedel, do čoho presne vstupuje. Predsa len, model celoštátnej ligy sme tu mali po rokoch. Ako ju hodnotíte?

- Tento model vznikol na základe počtu prihlásených družstiev do súťaže. Prihlášku poslali aj Púchov a druhý východniari Humenné, ale tieto kluby sa po zvážení nákladov odhlásili. Pre amatérske kluby je to dosť náročné a pre nás, ako jediného východniara o to viac, hlavne kvôli vzdialenosti cestovania k súperom. Takže trošku sme zariskovali a išli do toho. A neľutujeme!


Ako ste zvládali cestovanie? Predsa len, geograficky najbližším súperom bola Žilina.

- Vedenie klubu, menovite Rasťo Troščák zohnal sponzora na dopravu, bez ktorého by sme to nedali. Čiže aj touto cestou sa chceme úprimne poďakovať za veľkú pomoc. A čo sa týka družstva, tak chlapci si uvedomovali, že keď sa chceme posúvať ďalej, tak musíme aj niečo obetovať.


Je známe, že za VKM Stará Ľubovňa nastupovali väčšinou mladí hráči. Ako to bolo u ostatných družstiev?

- Vekovo sme mali druhý najmladší tím po Trenčíne, čo je na Slovensku najväčšie stredisko mládeže, ktoré sústreďuje najlepších z celej krajiny.


C Nepochybne celý tím nabral počas sezóny veľké skúsenosti. Čo takáto súťaž mladému hráčovi dá, ako sa u hráča prejaví?

- Presne pre tieto skúsenosti sme do tejto súťaže išli, aj keď sme vedeli že celý klub to bude stáť veľa energie a finančných prostriedkov. Mladým jednotlivcom to dá veľa, keďže nastupujú proti skúseným hráčom, rezervám extraligových družstiev a bývalým extraligistom. Počas zápasu sú pod stálym tlakom a musia sa pobiť o výsledok. Nebyť tejto súťaže, tak zdokonaľovanie a rozvoj hráčov by bol oveľa pomalší. Máme v klube veľa reprezentantov Slovenska a bolo by nezodpovedné, keby hrali len mládežnícke súťaže.


V budúcej sezóne budú mať hráči viac skúsenosti. Tešia sa, že si zahrajú prvú ligu znovu?

- V prvom rade sa chceme poďakovať vedeniu za možnosť hrať celoslovenskú prvú ligu mužov a všetkým hráčom, ktorí nastúpil za Starú Ľubovni čo i len na jeden zápas v sezóne. Chlapcov sme sa pýtali a jednoznačne chcú pokračovať v prvej lige aj v ďalšej sezóne, aby sa umiestnili vyššie, aj keď to nie je priorita.

Zhováral sa: Peter Rindoš, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17, 3. mája 2023)


bottom of page