top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Hendikepovaní potrebujú skôr pomoc a nie ľútosť

Updated: Jul 22, 2020


Prvé augustové dni sa niesli v Starej Ľubovni aj v športovom duchu. Do mesta totiž prišiel Káčer na svojom špeciálne upravenom bicykli. A rozhodol sa pomôcť aj Domu sv. Anny.


Prvý august bol pre správcu nadácie TA3 začiatkom 3. ročníka charitatívneho projektu Káčer na bicykli. Hneď v prvý deň vyrazil zo Štrbského Plesa do Starej Ľubovne. „Veľmi rád chodím do Tatier, takže cestu dobre poznám. Táto akcia je ale špecifická tým, že všetky prekážky, ktoré sa počas nej vyskytnú, prekonáme a tým pomôžeme iným,“ nechal sa počuť Peter Káčer. Charizmatického cyklistu, ktorý sa napriek svojmu hendikepu (má detskú mozgovú obrnu) rozhodol už po tretíkrát pomôcť rodinám i kolektívom s mnohými zdravotnými problémami, privítalo potleskom a povzbudivými slovami v parku na Nám. gen. Štefánika v prvý augustový deň množstvo Staroľubovňanov. A hneď nasledujúci deň pomohli Petrovi odštartovať 2. etapu do Bardejova klienti z Domu sv. Anny. Práve oni sú jedným z kolektívov, ktorý môžete zaslaním prázdnej sms na číslo 832 v hodnote 1 eura podporiť do konca septembra. „Je dôležité upozorňovať verejnosť na to, že títo ľudia sú tu a nemáme ich ľutovať, ale v rámci solidarity im máme ponúknuť možnosť žiť tak, ako žijeme my. Samozrejme, v rámci ich možností,“ ozrejmila za zariadenie Soňa Gaborčáková.

Ak môže Peter Káčer (hore) nasadnúť na špeciálny  bicykel, prečo ja nie? Aj to si povedali 2. augusta deti a mladí z Domu sv. Anny. Hendikepovaný cyklista sa stal pre nich vzorom.


Všetko sa dá zvládnuť Káčer je tak pozitívnym príkladom, a to nielen pre ľudí s hendikepom, ako bojovať s nepriaznivým osudom. „Je to perfektný človek, a to čo robí, je obrovským gestom. Naozaj, klobúk dole pred ním, je pre naše deti veľkou motiváciou,“ opísala svoje prvotné dojmy zo stretnutia s ním pani Eva, mama jedného z klientov spomínaného sociálneho zariadenia. Ako vraví správca nadácie TA3, všetko sa dá zvládnuť. „A to hlavne vtedy, keď má človek okolo seba dobrých ľudí, ktorí mu chcú pomôcť a pomáhajú. Vtedy sa dá urobiť veľa vecí a mne sa to vďaka ľuďom, ktorí sú pri mne, podarilo,“ dodal s úsmevom P. Káčer, ktorý sa tento rok rozhodol počas prvého augustového týždňa prejsť 364 km dlhú trasu z Tatier na východ Slovenska a späť. Peniaze, ktoré sa do konca septembra vyzbierajú, budú rozdelené siedmim slovenským rodinám a kolektívom. Pôjdu tým, ktorí ich potrebujú. Ak chcete pomôcť, máte tak ešte jedinečnú príležitosť.


bottom of page