top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Hasiči sa ukázali ako výborní hokejisti

Updated: Jul 28, 2020


Hokejové ihrisko v Nižných Ružbachoch bolo 21. januára dejiskom prvého ročníka Hasičského hokejového turnaja. Zorganizovali ho miestni hasiči a pomocnú ruku dala aj obec.


Myšlienka usporiadať takéto podujatie vznikla v podstate náhodne. „Na začiatku roka sa náš veliteľ Matúš opýtal tých, čo chodievame hrávať na ihrisko hokej a sme prevažne dobrovoľnými hasičmi, či sa nechceme stretnúť a len tak si zahrať. Nakoniec z toho vznikol premiérový 1. ročník hokejového hasičského turnaja s ôsmimi tímami z rôznych kútov Slovenska,“ ozrejmil predseda DHZ v Nižných Ružbachoch Andrej Babjarčík.

hokejový turnaj dobrovoľných hasičov2

Začali tak prípravy, ktoré trvali dva týždne. Ihrisko sa celý týždeň denne polievalo, pred turnajom sa urobili čiary, obec pomohla opraviť dvere na mantineloch a vyrobiť ďalšie v mieste striedačiek. Cez týždeň sa tiež vypratával sneh z okolia ihriska, aby tam vznikli parkovacie miesta. „Pomáhali naozaj všetci. Hasiči a ich rodinní príslušníci, mnohí dobrovoľníci, pracovníci obecného úradu i starosta, za čo patrí všetkým veľká vďaka. Zohnať sa podarilo aj sponzorov a tiež mediálneho partnera Prvé hasičské rádio. Obec nám zapožičala ozvučenie na ihrisku aj v kultúrnom dome, ktorý slúžil na zohriatie,“ doplnil A. Babjarčík.


Vyhrali dobrovoľní hasiči zo Starej Ľubovne Po zistení záujmu o turnaj sa listina účastníkov zaplnila rýchlosťou blesku. „Napokon sa turnaja zúčastnilo 8 tímov, do vyššieho čísla sme nešli z časových a technických dôvodov. Máme síce prírodný ľad, no nemáme profesionálnu techniku na jeho úpravu. Okrem domácich hasičov sa turnaja zúčastnili tímy DHZ Kamienka, Stará Ľubovňa, Bijacovce (okres Levoča), Štôla (okres Poprad), Poľný Kesov (okres Nitra), Podvysoká (okres Čadca) a Rakúsy (okres Kežmarok),“ vymenoval účastníkov zápasu veliteľ DHZ v Nižných Ružbachoch Matúš Soltišík, ktorého potešila najmä vysoká účasť a pozitívne ohlasy z organizovania akcie. „Hlavnou myšlienkou bolo totiž ukázať, že hasičom šport nie je cudzí ani v takejto podobe a prilákať od internetu k nemu mladých ľudí,“ dodal M. Soltišík.

hokejový turnaj dobrovoľných hasičov

Vďaka patrí aj dobrovoľným hasičom z Nižných Ružbách za zorganizovanie turnaja. 


Po tvrdom boji a hre v duchu fair play sa vo finále proti sebe stretli chalani z Rakús a Staroľubovňania, ktorí po skvelom výkone celého mužstva obsadili prvé miesto. „Organizátori spravili výborný turnaj, ktorému nič nechýbalo. Jeho atmosféra a priebeh boli skvelé a dobrovoľní hasiči ukázali, že nie sú len záchrancovia, ale aj dobrí hokejisti. Ak sa bude ešte niekde konať takýto turnaj, nebudeme váhať a rozhodne pôjdeme reprezentovať náš dobrovoľný hasičský zbor a mesto Stará Ľubovňa,“ pochválil všetkých tajomník ľubovnianskeho DHZ Jakub Hutník.

hokejový turnaj dobrovoľných hasičov1

Tímy boli rozdelené do dvoch skupín a víťazi hrali finále. Prvenstvo si odniesla Stará Ľubovňa (Milan Vilk, Jakub Hutník, Jakub Špes, Ján Sulič, Roman Sentivanyi, Kristián Križalkovič, Slavomír Pastyrčák, Samuel Olejník, Laco Mýtnik, Jaro Jendrichovský a Martin Turek) pred chalanmi z Rakús, tretí bol tím z Poľného Kesova.


Iniciatívu usporiadať prvé hokejové podujatie od jeho začiatku podporila aj obec. „Celú organizáciu zvládli chlapci nad očakávanie a už si asi lámu hlavu nad tým, ako to urobiť na budúci rok, pretože ohlasy štartujúcich aj divákov boli viac než pozitívne. Ak bude počasie a príroda ústretová, obec bude určite nápomocná,“ nechal sa počuť starosta Nižných Ružbách Jozef Abrahamovský. Text (eh), foto (archív DHZ)


bottom of page