top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Z dvoch bratov vychovali rodičia zápasníkov: Lucas a Frederik zbierajú medaily

Updated: May 16, 2023

Bratia Lucas (8) a Frederik (18) Sovíkovi sa venujú zápaseniu. Hoci je medzi súrodencami desaťročný vekový rozdiel, záľubu našli v spoločnom športe. Navzájom sa podporujú a dosahujú vynikajúce výsledky. Starú Ľubovňu reprezentujú na celoslovenských aj medzinárodných súťažiach.

Starší zo súrodencov Frederik sa k zápaseniu dostal náhodou, zo zvedavosti. „Išiel pozrieť na tréning a zapáčilo sa mu to. Mal desať rokov a už odvtedy začal pravidelne trénovať. Jediný trest, ktorý naňho platil bol zákaz tréningov, ak niekedy dostal zlú známku v škole,“ zaspomínala si mama Eva Sovíková. Pre mladšieho Lucasa bol starší brat stále vzorom. Podporoval ho a chodil aj na súťaže. Občas zašiel aj na bratov tréning, kde ho oslovil tréner: „Luky už od šiestich rokov trénuje. Na začiatku chodil sporadicky, dnes už pravidelne dvakrát do týždňa trénuje v pondelky a stredy,“ doplnila pyšná mama.


Medaily majú čestné miesto

Frederik má spolu 60 medailí. Slovensko reprezentoval aj na medzinárodných súťažiach. Najvzácnejší kov, ktorý získal je zlato z Majstrovstiev Slovenska v roku 2021. „Získal som zlato v grécko-rímskom štýle.


Venujem sa tomu aj naďalej, počas štúdia na Strednej športovej škole v Košiciach, kde tento rok končím. Chcem sa tomu ale venovať už len rekreačne, aj preto, lebo ťažké je sa uživiť športom na Slovensku,“ nechal sa počuť úspešný športovec Frederik, ktorému učarovali aj motorky a autá.

Lucas je druhák na ZŠ Komenského. Doposiaľ má na svojom konte sedem medailí, z toho dvakrát získal zlato.


Už na prvý pohľad je to vysoký a zdatný chlapec, no ako sa hovorí, klame telom: „Luky má veľmi dobré srdce a zmysel pre spravodlivosť. Doma mi aj veľmi pomáha, vysáva rád a veľmi krásne kreslí. Obaja chlapci pomáhajú aj manželovi okolo domu,“ povedala Eva, podľa ktorej je pohyb v dnešnej počítačovej dobe na nezaplatenie a deti sa nemajú čas nudiť. Trofeje majú v izbách súrodencov čestné miesto a ako rodičia poznamenali, aj keď chlapci robia zápasenie, nikdy sa mimo tréningov a zápasov nebili. „Záleží to skôr od povahy dieťaťa. Verím, že by sa vedeli ľahko ubrániť, v každom prípade tento šport vychováva k disciplíne a nie k šíreniu násilia,“ poznamenala mama Eva.


Wrestling rozvíja pohybové schopnosti

Chlapci trénujú za ľubovnianskych zápasníkov Wrestling Stará Ľubovňa, ktorý má v meste tradíciu už od roku 1985. „Mladších zápasníkov trénuje tréner Jaržembovský a starších tréneri Plavčan a Turkyňák. Sú na nich prísni, deti ich rešpektujú. Zároveň priateľským prístupom vedia zaujať a zvoľniť, keďže každý piatok večer si spolu s deťmi chodia zahrať futbal,“ nechal sa počuť Jaroslav Sovík, otec úspešných športovcov. Tréningy si rodičia zápasníkov pochvaľujú aj preto, lebo si vďaka nim deti našli nových kamarátov a okrem cvičenia a pohybu majú aj iné aktivity ako túry, opekačky, či plávanie v bazéne. „Celkovo zápasenie – wrestling je zameraný predovšetkým na všeobecný rozvoj pohybových schopností. Deti si tiež osvojujú špeciálne pohybové zručnosti, budujú si zdravé sebavedomie, rešpekt a zmysel pre povinnosť. Zároveň sa im vštepuje pocit zodpovednosti a súdržnosti,“ doplnil Jaro a na margo nákladov dodal, že výdavky veľké nemajú. Platia do klubu členské a zabezpečili chlapcom vlastné dresy. Zvyšok hradí klub, ktorý sa snaží gazdovať s tým, čo má, za čo sú rodičia športovcov vďační.

Podpora rodiny

Pred súťažami musia chlapci absolvovať prípravu, ktorá spočíva aj v správnej strave. Mama Eva už presne vie, čo musí vyvárať, keď musia jej synovia schudnúť, aby sa dostali na súťaži do nižšej váhovej kategórie. Na žiadnej súťaži rodičia nesmú chýbať: „Pre rodiča je to dosť emocionálne, pretože sa stáva, že mladší pretekári pri prehre plačú, preto je dobré, ak tam majú niekoho, aby ich povzbudil,“ povedal otec rodiny, ktorý je na synov pyšný a teší sa z každej výhry. Súrodencom fandia i starí rodičia a celá rodina ich veľmi podporuje a teší sa z každého ich úspechu.

Alena Dudláková, archív rodiny

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17, 3. mája 2023)


bottom of page