top of page
  • Peter Rindoš

FOTO Vycestovali do chorvátskeho Záhrebu: Rytieri našli premožiteľa až vo finále

Updated: Apr 12

Nevšedný hokejový zážitok majú za sebou mladí hokejisti z klubu Ľubovnianskych rytierov. Ich najstaršia kategória sa prednedávnom zúčastnila turnaja v chorvátskom Záhrebe. Športové nádeje doprevádzali aj rodičia.


Na turnaj do stovky kilometrov vzdialeného hlavného mesta Chorvátska vycestovalo 17 detí a približne rovnaký počet rodičov. Pre našich chlapcov išlo o premiéru, a to s úspešným vyvrcholením, keď spomedzi ôsmich tímov skončili po postupe do finále na druhom mieste.


Turnaj deti posunie

Za výjazdom do Záhrebu bola myšlienka rodičov i kontakty súčasného trénera Rytierov Jozefa Zavackého, ktorý kedysi pôsobil práve v Chorvátsku či Srbsku. „Keď vznikla takáto myšlienka, tak sme si povedali, prečo to nevyužiť. Tréneri odvádzajú pre naše deti výbornú robotu a posúvajú ich vpred. Takýto turnaj im len pomohol,“ prezradila mama jedného z hokejistov Jana Alexiková. „Po príchode sa nášmu tímu podarilo vyhrať hneď prvý zápas, čo mu dodalo sebavedomie. Bola to perfektná skúsenosť.“

Staroľubovňania napokon obsadili na podujatí výborné druhé miesto. Crvenej Zvezde síce ako jediní vsietili na turnaji gól, tímu z hlavného mesta Srbska napokon podľahli vo finále 3:1. „Hokej je tam oveľa tvrdší ako v našej súťaži. Keď naši postúpili do semifinále a neskôr aj do finále, bolo vidieť ako bojujú aj so stresom, pretože si uvedomili čo môžu dokázať,“ poznamenal ďalší z rodičov, Pavol Sekelský.


Rodičia držali palce

Do Záhrebu cestovala naša výprava na dodávkach. Medzi nimi boli aj štyria hráči zo Sabinova, s ktorými Staroľubovňania nadviazali kontakty. „My, rodičia, sme deťom silno držali palce. Na znak podpory sme si obliekli biele rytierske dresy, ony hrali v červených, bolo to pre nich prekvapenie. Fandili sme im priamo nad ľadovou plochou,“ priblížila J. Alexiková, podľa ktorej boli v rámci turnaja pre všetkých zorganizované aj rôzne súťaže, prednášky či kvízy. „Usporiadatelia si veľmi vážili, že sme merali tak dlhú cestu a počas celého turnaja sa o nás perfektne starali,“ nezabudol oceniť starostlivosť domácich P. Sekelský.


Ukázali, čo sa naučili

Turnaj v menej hokejovej krajine v žiackej kategórii bol pre našich zástupcov cenný aj preto, že deti začínali s korčuľami a hokejkou trénovať až v neskoršom veku, presnejšie vo štvrtom ročníku, teda po spustení fungovania klubu v Starej Ľubovni. „Bola to skvelá možnosť ukázať, čo sa za tých pár rokov naučili. Zároveň to bola pre nich obrovská skúsenosť. Museli zvládnuť dlhú cestu, cudzie prostredie, kde zistili aké dôležité je poznať anglický jazyk. Domáca súťaž nie bodovaná takže sa nehrá o umiestnenie. Takže aj toto bola pre nich úplne nová skúsenosť. Ako tím ich to ešte viac zomklo, majú nové spoločné zážitky, takže to celé hodnotím absolútne pozitívne,“ povedal P. Sekelský.

foto: P.S.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13, 3. apríla 2024)








bottom of page