top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Vo Veľkom Lipníku majú majstra sveta: U Pavla Nedoroščíka rozhodla motivácia

Pred desiatimi rokmi by mu športovú kariéru nepredpovedali. No dnes je z neho majster sveta! Pavol Nedoroščík (19) z Veľkého Lipníka obhájil prvenstvo na WUAP Majstrovstvách Sveta vo Viedni v mŕtvom ťahu v kategórii dorastencov do 95 kg.


Išlo o jeho druhú súťaž. V máji bol úspešný na Majstrovstvách Slovenska, kde v dvoch kategóriách obsadil prvé a tretie miesto. „Keďže je to moja prvá sezóna, tak si vážim všetky ocenenia rovnako. Ani vo sne by mi nenapadlo, že to pôjde takto super hneď od začiatku. Veľmi ma to teší a dúfam, že to takto pôjde aj naďalej,“ poznamenal športovec.


Počas prípravy bral antibiotiká

Konkurencia na svetovej súťaži bola podľa úspešného mladíka napočudovanie menšia ako na Slovensku, čo ho aj mrzelo, keďže, ako tvrdí, silná konkurencia je pre súťažiacich hnací motor. „No napriek tomu bola v zákulisí medzi súťažiacimi výborná a priateľská atmosféra. Podporovali sme sa navzájom a tešili sa aj z úspechov iných pretekárov. To je to, čo robí tento šport krásnym,“ opísal chvíle strávené na súťaži, z ktorej si odniesol zlato, a to aj napriek tomu, že príprava mu nešla podľa predstáv, keďže niekoľkokrát ochorel a bral antibiotiká.


Trénuje do ďalšej sezóny

Paľovi sa už síce skončila súťažná sezóna, ale zďaleka nie jeho príprava na ďalšie súťaže. Talentovaný mladík sa chce počas chladnejších mesiacov zamerať na tvrdý tréning. „Doteraz som súťažil iba na súťažiach v mŕtvom ťahu a tlaku na lavičke, no budúci rok plánujem súťažiť aj v silovom trojboji. Súťažiť budem až na jar, kde ma čakajú Majstrovstvá Slovenska a Európy. Bude to zároveň aj moja posledná sezóna v dorasteneckej kategórii,“ nechal sa počuť zanietenec, ktorého cieľom na budúci rok je prekonať aktuálny národný rekord.


Že z neho nebude športovec?

Cesta k titulu majstra sveta však pre Pavla nebola prechádzka ružovým sadom. Spomína si aj na časy, keď sa videlo, že z neho športovec nebude. „Od detstva som bol športový antitalent. Mal som slabú imunitu, a preto som bol často chorý. Taktiež som bol aj veľmi chudý. V dôsledku toho som bol tak počas celej základnej školy vo všetkom najslabší a najpomalší. Zažil som si aj šikanu. No nezačal som sa ľutovať, ale využil som to ako motiváciu,“ hovorí a nezabúda podotknúť, že niektorí ľudia sa mu aj posmievali, keď sa dal na šport. Po niekoľkých rokoch, paradoxne, tí istí ľudia k nemu chodili pre rady, ako majú cvičiť.


Základ je životospráva

Pavol začal aktívne cvičiť, keď mal 14 rokov. Predtým ako jediný šport skúsil športové aktivity miestneho Dobrovoľného hasičského zboru. „Najprv som začal s vlastnou váhou a neskôr už aj s činkami. Môj cieľ nebol na začiatku konkrétny, chcel som iba vyzerať lepšie a nabrať nejaké svaly. Onedlho som zistil, že ma na tom najviac baví dvíhať čo najväčšie váhy, a tak som sa skúsil prihlásiť na prvú súťaž, na ktorej som bol úspešný a potom to už išlo samo,“ dopĺňa športovec.

Paľo v príprave na súťaž trénuje šesť dní v týždni, mimo nej aspoň štyrikrát týždenne. Nedodržiava ani špeciálne diéty, skôr naopak, jedla si dopraje dosť aj pre vysoký kalorický výdaj počas tréningov a aj preto, aby sa dostal do vyššej váhovej kategórie. „Všeobecne platí, čím väčšia hmotnosť, tým väčšia sila. Ale najväčšie numero uno nie je ani tréning, ani strava, ale kvalitná regenerácia. Tú docielite najmä kvalitným spánkom, dobrou životosprávou a celkovým zdravím,“ spresňuje športovec, ktorý sa v príprave nemôže ísť s partiou kamarátov zabaviť, čím sa ukracuje o množstvo zážitkov, ale ako hovorí, výsledok za to stojí.


Štúdium a podpora rodiny

Aktívny mladík ja momentálne študentom SOŠ veterinárnej v Košiciach. Na jar ho čakajú maturity, prijímačky na vysokú školu a, samozrejme, aj súťaže. „Sám som zvedavý, ako to celé zvládnem... Cez letnú sezónu a počas víkendov pracujem aj ako pltník v Červenom Kláštore,“ dodal. Vo Veľkom Lipníku, kde Pavol žije, majú obecnú posilňovňu. Keď však potrebuje viac závaží, cestuje do Starej Ľubovne. „Takto fungujem počas prázdnin a víkendov. Počas školského roka trénujem v Bodygeek fitnes club Košice, ktoré ponúka jedno z najlepších vybavení na Slovensku,“ spresnil a doplnil, že najviac ho v športe podporuje rodina. „Rodičia a sestry i švagrovia, bez ktorých by som sa na súťaže asi nikdy nedostal. Veľkou motiváciou je pre mňa moja malá neterka, lebo chcem, aby bola na mňa jedného dňa hrdá. V neposlednom rade sú to kamaráti,“ uzavrel športovec.


Športovca by potešil sponzor

Silový trojboj alebo powerlifting je silový šport, ktorý si vyžaduje veľkú disciplínu. Súťaží sa v troch disciplínach drep, bench-press a mŕtvy ťah. Robiť ho však môžu iba ľudia, ktorí nie sú v posilňovaní a dvíhaní ťažkých váh nováčikovia. „Je to šport, kde bojujete najmä sami so sebou a neustále sa snažíte prekonávať samého seba. Ak nejakú súťaž vyhráte, ale na ďalšej podáte lepší výkon a nezvíťazíte, tak vám to vie niekedy urobiť väčšiu radosť ako samotné víťazstvo,“ priblížil nadaný powerlifter, podľa ktorého je tento šport málo medializovaný, nie veľmi známy a podporovaný. Preto by bol veľmi rád, ak by sa našiel sponzor, ktorý by ho posúval dopredu.

Alena Dudláková, foto: archív P.N.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 39, 25. októbra 2023)


bottom of page