top of page
  • Peter Rindoš

FOTO Písal sa rok 1978, volejbalisti získali prvý titul

Updated: Jul 31, 2023

Pred 45 rokmi sa volejbalová komunita v Starej Ľubovni mimoriadne tešila. Starší žiaci získali v Banskej Bystrici titul majstra Slovenska! Išlo o premiérové prvenstvo zapísané zlatými písmenami v archívoch. Miestni sa tak dostali výraznejšie do povedomia širšej športovej verejnosti. Za obrovským úspechom bol tréner Mikuláš Hreško, mimochodom, autor vzácnej knihy 80 rokov volejbalu Stará Ľubovňa.

ilustračné foto


Prvý titul v jednej z mládežníckych kategórií bol pre volejbalovú Starú Ľubovňu dôležitým míľnikom. „Aj po toľkých rokoch je to silný príbeh. Mal som šťastie v tom, že chlapci sa rýchlo učili hre. Dokázali hrať moderný volejbal, zodpovedne trénovali a hlavne nikoho nebolo treba nútiť. Všetko to boli aj žiaci, ktorým to išlo aj v škole,“ zaspomínal si na mimoriadnu sezónu M. Hreško, ktorá vyvrcholila v roku 1978.


Na pamätných majstrovstvách zdolali Banskú Bystricu

Na pamätných majstrovstvách Slovenska bola pre Staroľubovňanov najväčším konkurentom Banská Bystrica. Tá navyše turnaj 17. a 18. júna 1978 hostila, domáce ambície, našťastie, nenaplnila. „Naši hráči nepatrili k najvyšším, zato v hre vynikali rýchlosťou. Zdolali sme aj Banskú Bystricu, ktorá bola veľmi silným protivníkom. O to viac to potešilo, že na jej pôde,“ poznamenal M. Hreško, ktorého zverenci turnaj ovládli po výhrach 3:0 nad ČH Bratislava i Nitrou a 3:1 nad domácim tímom.

Zlatá medaila mala pochopiteľne príznačný cveng, mladých šampiónov v Starej Ľubovni tak prijal aj vtedajší zástupca štátu na okresnej úrovni. „Boli sme prijatí predsedom okresného národného výboru. Pýtal sa nás, kedy získame ďalší titul. Hovoril som mu, že hádam o dvadsať rokov. Napokon to bolo o čosi skôr (1991 - pozn. red.),“ povedal M. Hreško. Titul z roku 1978 považuje za prelomový pre staroľubovniansky volejbal, a to aj v kontexte ďalšieho úspešného vývoja. Navyše krajina žila športovým rozmachom, mládežnícke kategórie fungovali v neporovnateľne väčšom množstve klubov, čím bola vytvorená širšia konkurencia.


Prvýkrát na majstrovstvách Československa

Už navždy výnimočná sezóna 1977/78 bola pre žiakov Starej Ľubovne úspešná aj v ďalších súťažiach. Ešte pred ziskom národného titulu sa usadili na prvom mieste krajských majstrovstiev a v januári družstvo vyhralo aj krajský pohár. Jedinú, aj to tesnú prehru 2:3 mu na finálovom turnaji Slovenského pohára uštedrila spomínaná Banská Bystrica. Šnúru úspechov následne chlapci natiahli aj v Československom pohári, na ktorom skončili na vynikajúcom druhom mieste. „Československý pohár sme hrali prvýkrát. Hralo sa vo veľkej hale, my sme boli zvyknutí na malé telocvične. Prvýkrát sme sa tak výraznejšie dostali do povedomia volejbalovej federácie, urobili sme akúsi dieru do sveta. Boli sme aj na Majstrovstvách Československa, ktoré boli ešte len tretie v poradí, no v období českej nadvlády sme skončili na piatom a Banská Bystrica na šiestom mieste. Zistili sme však, ako sa treba ďalej uberať, ak sa chceme trvalejšie presadzovať na vrcholnej úrovni. Aj tak to boli nezabudnuteľné veci,“ povedal tréner M. Hreško.

Starší žiaci - prví majstri Slovenska: S. Čuban, I. Kovaľák, M. Runčák, A. Vnenk, P. Škrada, J. Staš, P. Dlugolinský, P. Ploščica, M. Štefaňák. Tréner: M. Hreško.


Tituly a definitívny odchod

Na klubovej úrovni napokon získal M. Hreško so staršími žiakmi až štyri tituly. Po roku 1978 prišiel triumf v roku 1991. Ďalší zažil ako asistent v roku 2006 a znovu ako hlavný tréner aj v roku 2008. V roku 1994 pribudol do zbierky aj národný titul v konkurencii školských družstiev z Trnavy. „Asi najviac teší prvý titul, a to práve preto, že bol prvý,“ zamyslel sa strojca mládežníckych úspechov, ktorý od volejbalu definitívne odišiel po desaťročiach v roku 2015. „Odchádzalo sa ťažko, pretože šport a volejbal som mal rád. Treba sa v ňom vzdelávať, učiť a napredovať,“ skonštatoval a pripomenul dávnejšie obdobia, kedy to v Starej Ľubovni volejbalom mimoriadne žilo. „V meste hral volejbal hádam každý, vo voľnom čase detí lopta lietala ponad rozličné konštrukcie a na každom voľnom pľaci. Pri majstrovských zápasoch v telocvični ZDŠ Červenej armády (dnešná Levočská - pozn. red.) bola vždy výborná atmosféra, deti sedávali pri oknách či na rebrinách. Na zápasy chodievalo veľké množstvo fanúšikov.“


Kniha plná vzácneho archívu

„Chvalabohu je volejbal v Starej Ľubovni zachytený v jednom. Oslovil som veľké množstvo ľudí. Knihu som zosnoval za päť rokov. Keď som niekoho nespomenul, nech mi odpustí,“ uviedol autor, ktorý sa môže tešiť, že vychoval aj množstvo nástupcov. „Som rád, že sa u nás volejbalu venujú ďalší a držia tu naďalej veľmi dobrú úroveň,“ odkázal súčasníkom úspešný tréner.

Peter Rindoš,

foto: archív Mikuláša Hreška, ĽM

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24, 21. júna 2023)



bottom of page