top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Potiahne aj 9-tonový kamión! Peter Leščinský bol výnimočný už v detstve

Peter Leščinský (34) z Vyšných Ružbách je neobyčajne silný muž. Učarovala mu odvaha, statočnosť a súťaživosť Strongmanov. Stal sa aj vďaka tomu amatérskym silákom. Nie nadarmo mu domáci hovoria Medveď.

Peter bol už ako dieťa výnimočný. V puberte dokázal dvíhať drevené dosky či hranoly, aj preto pomáhal s prácou na píle. ,,Boli sme gazdovská rodina. Asi som to aj podedil po svojich predkoch,“ nechal sa počuť Peter. Dvíhanie ťažkých predmetov ho stále lákalo. Fascinovalo ho, ak niekto dokázal zdvihnúť či potiahnuť masu železa. ,,Sila Petra Rekeneia, profesionálneho strongmana, ktorý dokáže potiahnuť aj traktor, ma nadchla a mal som to šťastie, že ma pozval na svoj tréning do Popradu,“ spomína na svoje začiatky amatérsky strongman.


DVÍHAL ZÁVAŽIA, ŤAHAL DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY

Aj vďaka tomu navštívil súťaž Tatranský silák, kde sa umiestnil na 7. mieste. Kvôli zdravotným problémom sa ale ďalších súťaži nezúčastňuje, no na svoju záľubu nezanevrel. „Najťažšiu vec, ktorú som dvihol bola drevená ohrada, na ktorú sa nakladá závažie s hmotnosťou 400 kg. Potiahol som aj kamión vážiaci 9,5 tony,“ hovorí silák.

Ako dodal, rešpekt pred jeho váhou a výškou majú hlavne deti, no rodina ho v netradičnej záľube podporuje. Svoju silu využíva aj pri práci: „Väčšiu časť roka pracujem v oblasti stavbárčiny, zimnú sezónu trávim na vlekoch ako šofér ratraku. Sila mi pomáha a uľahčuje mi niektoré veci.“


POSILŇOVŇA ZÁKLAD ÚSPECHU

Petra môžu Staroľubovňania stretnúť v posilňovniach či fitnescentrách, kde trávi veľa voľného času. Zaspomínal si na obdobie, keď v posilňovni trávil aj tri hodiny denne: „Zameriaval som sa najmä na silové tréningy - väčšie váhy, dlhšie pauzy. Kardio cviky sú tiež fajn. U mňa je to lodné lano, ktoré si uviažem okolo pása a behám po ihrisku. To je na silu nôh, aby som potiahol kamión.“ Silák skúšal dvihnúť aj auto. To sa mu však nepodarilo a pre neposlušné platničky sa už zrejme nepodarí. „Ostala mi len fotka (smiech, pozn.), musel by som ešte veľa trénovať a mať veľa regenerácie, no pre moju náročnú prácu po stavbách by som už asi nevládal,“ poznamenal.


DISKOTÉKY NEVYHĽADÁVA, TÚŽI PO RODINE

Amatérsky strongman nemusel mať nikdy špeciálnu stravu, za čo vďačí genetike, no ako väčšina športovcov, aj on tvrdí, že základ pre silu a svaly je dostatok proteínov. Mladý muž na diskotéky nechodí. Bojí sa, že by tam od nudy zaspal. „Raz mi tréner rozprával príhodu, ako si k nemu dovolili a on ich spacifikoval a mal z toho problémy,“ aj preto, ako prezradil, nevyhľadáva takúto formu zábavy. Kamaráti mu ale veľmi fandia, na súťaži ho povzbudzovali, v súkromí mu robia fotografie a videá, ktorými sa rád pochváli aj na sociálnej sieti. Momentálne sa chce sa usadiť a založiť si rodinu.

Alena Dudláková, foto: archív P.L.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15, 19. apríla 2023)

Viac fotografií:







bottom of page