top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Krojové výšivky - mama s dcérou dávajú vyniknúť tradíciám

Tvorba krojových výšiviek je neodmysliteľnou súčasťou každého ľudového odevu v obciach. Na základe rozličných kvetinových vzorov či farieb vieme k nim priradiť danú obec.


Ľudová výšivka sa nesie s touto dobou ďalej, pretrváva na staro-nových krojoch, ale dostáva sa aj do častí odevov určených na bežný deň. Aj v našom okrese máme dosť ľudí, ktorí sa tomuto zaujímavému remeslu venujú.


ZÁUJEM O ICH pRÁCU

Ručné práce dominujú aj u 50-tničky Anny Sakmárovej, ktorá sa spolu so svojou 76-ročnou mamou Máriou Zavadskou, rod. Holujovou venuje háčkovaniu a vyšívaniu krojových častí. Záľubou zručných žien sú ale aj iné typy handmade tvorby. „Ručnými prácami sa zaoberám od malička, beriem to ako svoju záľubu,“ povedala pani Mária, rodáčka z Nižných Ružbách, ktorá momentálne býva v Podolínci. „Intenzívnejšie sa háčkovaniu a vyšívaniu venujem približne 10 rokov a začalo to vlastne jednou krojovou šatkou, ktorú dcéra potrebovala k plavnickému kroju. Prišla za mnou a opýtala sa ma, či by som ju vedela uháčkovať. Teraz sa z týchto krojových šatiek stala skoro každodenná rutina a vyrábam ich nepretržite,“ vysvetlila zručná žena a prezradila, že výroba jednej takejto šatky trvá asi mesiac a zaujímavosťou je, že sa začína od háčkovaných koliesok.

A takéto nádherné kúsky putovali z jej produkcie do viacerých obcí nášho okresu - Plavnica, Jakubany, Nová Ľubovňa, Čirč, Kolačkov, Plaveč či Šarišské Jastrabie. Pani Mária sa ale venuje aj vyšívaniu iných častí kroja, ako sú košele, zástery... „S dcérou sa vzájomne dopĺňame a pomáhame si,“ dodala.

NIE JE NIŤ AKO NIŤ

„Pri vyšívaní využívam z rozličných typov nití najmä perlovky (ide o stálofarebnú priadzu vhodnú na vyšívanie, pozn. red.), pretože mulinky (špeciálne spriadená bavlna, pozn. red.) sa zvyknú rozviazovať. Zvyknem uplatňovať najmä techniku plného stehu, výšivky tak pôsobia hustejšie, krajšie, plnšie. Najradšej sa obe venujeme výrobe nových krojových častí, pretože je to jednoduchšie, ako keby sme mali niečo staršie prerábať,“ zasvätila nás do tajov remesla pokračovateľka remesla v rodine. „Ja vyšívam skôr košele s rôznymi vzormi a motívmi, sú to výšivky tvorené prevažne krížikovým vyšívaním. Už ako sedemnásťročnej sa mi podarilo vyšiť vankúšik s krížikovým vzorom a máme ho dodnes,“ povie pani Anna i to, že najobľúbenejší typ z handmade tvorby nedokáže vybrať.

Vyrába aj rozličné vyšívané ozdoby, či už ide o vianočné alebo farebné veľkonočné motívy. Baví ju aj výroba rôznorodých ozdôb zo saténových stúh. Sú to takisto zväčša kvetinové vzory.

Andrea Bajnóczyová, foto: archív A.S.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43, 22. novembra 2023)





bottom of page