top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes - Údolie mládeže II.

Porovnávajme premeny miest a obcí! Rubrika s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné!


V pokračovaní rubriky Kedysi a dnes opäť zavítame do Údolia mládeže, respektíve ešte do doby vaňových kúpeľov Hniezdne, ktoré tu boli ešte skôr. Rozhodol som sa, že vám priblížim aj zvyšné dve okienka z raritnej dobovej štvorokienkovej pohľadnice z môjho rozsiahleho súkromného archívu. 

Pridané dnešné zábery som zaznamenal v januári 2024. Ponúkajú pohľad na ďalšie objekty v údolí a na zachované základy z pôvodných objektov. Ich presné situovanie však necháme na ďalších dobových zanietencov a archeológov.


Zároveň dopĺňame aj povesť (spomenutú v minulom vydaní ĽN) o dvoch chudobných bratoch starajúcich sa o ťažko chorého otca, ktorý sa pre reumu nemohol postaviť na nohy. Tak vraj raz mladší z bratov pomohol neznámej starenke a za odmenu dostal radu ako otcovi pomôcť. Starenka mládencovi riekla: „Choď hlboko do lesa a tam pod najvyšším smrekom nájdeš to, čo tak veľmi potrebujete.“ Zvestovala nádejnú novinu milá starenka a následne zmizla. Bratia sa pustili do kopania vo viere, že nájdu peniaze na liečbu. Z hlbín však vytryskla priezračná voda - tá bola tým vysneným bohatstvom. Už nevieme, či ich otca táto minerálna voda úplne vyliečila, ale o jej zázračnej sile sa čoskoro dozvedeli aj ľudia zo širokého okolia a prichádzali tu s veľkou nádejou zmierniť svoje reumatické bolesti.

Pridávame ešte zdroj k 1. a 2. časti príspevku, a to z knihy Kúpele odviate časom - podnadpis Zaniknuté kúpele na starých pohľadniciach, vydanej vydavateľstvom Region Poprad, s.r.o., Poprad v roku 2012, autori: Eva Potočná a Július Cmorej. Nedá mi nespomenúť aj Elenu Vranovskú, riaditeľku Ľubovnianskej knižnice, ktorá figuruje v poďakovaní tejto knihy za poskytnutie odborných podkladov z nášho regiónu.

Dávam aj všetkým tip na výlet s rodinou do Údolia mládeže s oddychovou zónou, čistým vzduchom, peknou prírodou a osviežujúcim dúškom liečivej prírody v každom ročnom období.

Jozef Majerniček, foto: autor, dobová pohľadnica v zbierke J.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 5, 7. februára 2024)


bottom of page