top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes - znárodnená vila

Porovnávajme premeny miest a obcí! Rubrika s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné!

Písal sa rok 1931, kedy bol v kúpeľoch Vyšné Ružbachy sprevádzkovaný nový kúpeľný dom - hotel Štrand a následne aj pompézna jedáleň Biely dom. Na okraji kúpeľov bola približne v tomto období postavená aj vila Thermia, zrejme ako letné sídlo rodiny Zamoyski. Práve túto vilu si prenesieme časom v dnešnom príspevku.

Táto vila bola vybudovaná so súkromným bytom na prízemí a hosťovskými izbami na poschodí. Po odchode rodiny Zamoyski bola vila znárodnená a slúžila, o.i., aj ako ubytovacie zariadenie pre zamestnancov kúpeľov. Od 1. septembra 1979 bola na toto miesto presťahovaná a následne zriadená materská škola, ktorá tu sídlila do roku 1994. V súčasnosti je to ubytovacie zariadenie s názvom Penzión Villa Thermia pre max. 20 hostí. Pôvodný záber je zachytený na pohľadnici vydanej vydavateľstvom Tatran približne v roku 1952.

Súčasný záber som vyhotovil v roku 2023.

Jozef Majerniček, foto: autor, dobová pohľadnica

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 41, 8. novembra 2023)


bottom of page