top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes

Porovnávajme premeny miest a obcí! Súťaž s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné! Najaktívnejších prispievateľov odmeníme v závere roka.

Vybrali sme z príspevkov od Milana Malasta, ktorý nám ponúkol fotografiu z roku 1977 a trochu smutný pohľad z nedávnej minulosti v roku 2014, z obdobia záplav, a to mnohým dobre známeho objektu pred obcou Sulín, kde si čerpáme hlavne v lete minerálnu vodu Sulínka.

Kúpele Červený Kláštor, Vyšné Ružbachy, Forbasy, Lacková, Hraničné, Legnava, Sulín a mnoho iných miest v našom regióne prináša veľa minerálnych prameňov. Podľa Slovenskej agentúry životného prostredia sa v okrese Stará Ľubovňa nachádza až 71 liečivých prameňov. Najbohatšou obcou na minerálne pramene sú Vyšné Ružbachy, ukrýva sa ich tu až 20. Magnézium či horčík, železo či vápnik - súbor týchto a ďalších prvkov, ktoré nevypĺňajú len políčka periodickej tabuľky, ale sú hlavne obsahom veci ďaleko významnejšej. Minerálne vody sú svojím zložením výnimočné a každá dopĺňa iné potrebné minerály do tela, je však vhodné ich striedať. A čo sa týka Sulínky, táto prírodná minerálna voda s obsahom Na, Mg, Va, Li a prírodného CO2 sa využíva pri chudokrvnosti, žalúdočných a črevných kataroch, pomáha pri liečení cukrovky a dny. Zaujímavosťou je, že počas 1. sv. vojny sa vyvážala do viacerých krajín ako Dalmácia, Sedmohradsko, USA a Kanada. Pomocou pltí sa prevážala až do poľských prístavov v Pobaltí. O jej jedinečných vlastnostiach a kvalite svedčí aj fakt, že si ju odtiaľto nechávala voziť aj samotná rakúska cisárovná Alžbeta Bavorská (známa ako Sisi), ktorej podobizeň dnes zdobí etiketu fliaš.

red., foto: M. Malast

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24, 21. júna 2023)

bottom of page