top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes

Porovnávajme premeny miest a obcí! Súťaž s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte snímky – minulé i súčasné! Najaktívnejších prispievateľov odmeníme v závere roka.


Staroľubovňania sa v týchto dňoch tešia z veľkej rekonštrukcie Farského kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni. Veľká premena zvonku i zvnútra vdýchla chrámu z 13. storočia, ktorý je dominantou historického centra mesta, nový rozmer so zachovaním všetkých historických skvostov.

Aj preto sa dnes tešíme z aktuálneho príspevku do rubriky Kedysi a dnes od nášho stáleho prispievateľa Jozefa Majernička. „Pohľad z roku okolo 1992 zachytáva hlavný oltár z obdobia baroka. Súčasný pohľad po obnove interiéru kostola som, so súhlasom zástupcu farského úradu, vyhotovil počas dlhoočakávaných misií v chráme - symbolicky na prvú adventnú nedeľu,“ predstavil nám svoj príspevok zanietenec histórie a vyjadril hlbokú poklonu pred všetkými zainteresovanými, ktorí sa podieľali na realizácii obnovy tohto veľkolepého diela. Napokon, na vlastné oči môžu veľkú premenu vidieť všetci, ktorí reflektujú na program ľudových misií 2022. 

Na doplnenie majiteľ historickej snímky uvádza, že pôvodnú fotografiu na ojedinelej pohľadnici z interiéru kostola zaznamenal známy fotograf Alexander Jiroušek. „Pohľadnicu poslala v roku 1993 moja bývalá učiteľka chémie z tunajšieho gymnázia Eva Kanderová do Slovenskej televízie v Mlynskej doline, kde zahlasovala v obľúbenej relácii Repete za pieseň Čo sa mi môže stať,“ prezradil podrobnosti Staroľubovňan Jozef Majerniček.


red.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (30. november 2022)


bottom of page