top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes

Porovnávajme premeny miest a obcí! Súťaž s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte snímky – minulé i súčasné! Najaktívnejších prispievateľov odmeníme v závere roka.



V dnešných návratoch do minulosti sa zastavíme v obci Jarabina. „Počas 15-tich rokov venovania sa môjmu koníčku - zbieraniu pohľadníc, oficiálne tiež FILOKARTIA,, som sa po prvýkrát stretol s pohľadnicou z obdobia Rakúsko-Uhorska z obce Jarabina,“ pripísal nám nadšenec histórie Jozef Majerniček o dvojzáberovej pohľadnici, na ktorej je vyobrazený kostol a obecný úrad.


„Pohľadnica prešla poštou v Jarabine v roku Pána 1910. Obecný úrad v tom čase skrášľoval nápis Kozsechaza, čo v preklade znamená Rada, príp. Vládny úrad, v súčasnom ponímaní Obecný úrad. Na pohľadnici je ďalší text v maďarčine Udvozlet Berkenyedrol, čo v preklade znamená Pozdrav z Jarabiny,“ dozvedeli sme sa od autora súčasnej snímky, ktorý zaznamenal pohľad na lokalitu dnes v rámci možností z frekventovanej cesty a z miesta pred rodinným domom rodiny Sukovatých. „Pri kostole v čase vyhotovenia mojej snímky práve prebiehal čulý stavebný ruch na vedľajšej budove, takže sa ospravedlňujem starostke obce Jarabina, že som nečakal na dokončenie stavebných prác a snímku som poňal počas aktívnej obnovy obce,“ pripísal nám Staroľubovňan.


red.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 40 (26. október 2022)





bottom of page