top of page
  • Peter Rindoš

FOTO Hasičský deň v Plavnici plný adrenalínu. Domáci potvrdili príslušnosť k elite

Updated: Sep 27, 2023

Hasičský deň v Plavnici dopadol na výbornú. Miestni nadšenci aj tento rok pripravili vyvrcholenie súťaží v požiarnom útoku za účasti takmer štyridsiatich družstiev!


Finálové kolo počas soboty 9. septembra sa odohralo za účasti mužských i ženských družstiev v rámci Okresnej hasičskej ligy (OHL) Sabinov. Na tratiach sa tak predviedli desiatky pretekárov. „Ide o jednu z najlepších líg na východe Slovenska, medzi sebou momentálne súťažia družstvá zo šiestich okresov – Sabinov, Košice, Poprad, Bardejov, Kežmarok a Stará Ľubovňa,“ vysvetľoval organizátor a zároveň súťažiaci za úspešný kolektív mužov DHZ Plavnica Matúš Kyseľa.


Preteky prinášajú adrenalín

Preteky dobrovoľných hasičov spočívajú v dvoch pokusoch s požiarnym útokom na terč. Do výsledkov sa ráta zostrek s horším časom. Vo finálovom kole skončili domáci muži na kvalitnom treťom mieste časom 14,57 sekundy. Vyhrala Lúčka časom 14,27 sekundy, pričom suverénne ovládla aj dlhodobú súťaž pozostávajúcu z ôsmich kôl. V celkovom hodnotení ligy napokon skončilo družstvo plavnických mužov na piatom mieste, podobne dopadlo aj družstvo žien. Medzi mužmi sa zo Staroľubovnianskeho okresu umiestnil Veľký Lipník na 15. a Údol na celkovom 17. mieste. „V súťaži ide o desatinky, takže aj drobné zaváhanie stojí družstvo veľkú stratu. Aj preto sa v hasičskom športe hovorí celý život pre pár sekúnd. Je to o každom členovi tímu, aby splnil svoju úlohu stopercentne, “ povedal M. Kyseľa, ktorého doplnil jeho kolega. „Hasičský šport prináša veľký adrenalín a pociťujete ho, aj keď stojíte na pretekoch po dvestýkrát, preto je taký lákavý. Človek sa musí nastaviť v hlave,“ poznamenal František Krajger.

Začínali od nuly

Pred niekoľkými rokmi boli v Staroľubovnianskom okrese najlepšími hasiči z Nižných Ružbách, v súčasnosti udávajú tón práve Plavničania. „Športovú časť nášho fungovania sme začínali prakticky od nuly. Trénovali sme ešte so zásahovými hadicami a mašinou. Postupne sme začali investovať z vlastného, ale i za pomoci obce a sponzorov sa nám podarilo potrebné veci doplniť a dobudovať. Hlavne máme výbornú trať, za ktorou sú naše zodraté ruky,“ povedali M. Kyseľa a F. Krajger. Ako správnych športovcov, aj ich ženie vpred motivácia. „V družstve beháme siedmy rok, ale stále sa máme v čom zdokonaľovať. Chceme raz určite vyhrať ligu a postúpiť na superpohár, alebo aj na československé súťaže. Nás to bude baviť celý život,“ zhodli sa obaja športoví nadšenci medzi hasičmi. Nielen ich, ale aj ostatných fanúšikov počas soboty potešilo víťazstvo domácich v neskoršej nočnej súťaži. „Nočné súťaže sú atraktívne pre divákov, robí to príjemný efekt. Pre nás súťažiacich je to však náročnejšie - je zátmie a musíte sa vysporiadať s tienením a tiež sa môže ťažšie behať, keďže padá rosa. Výhra na domácej trati však potešila,“ skonštatoval M. Kyseľa.

foto: Lukáš Faber

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 33, 13. septembra 2023)



bottom of page