top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Florbalisti Falcons vstupujú do ligy!


Šport v Starej Ľubovni zažije historickú udalosť! Miestny florbalový klub Falcons sa už o niekoľko dní premiérovo predstaví v prvej lige. Nováčik celoslovenskej súťaže M1 sa v nastávajúcej sezóne pobije o čo najlepšie postavenie, ale aj o ďalšiu priazeň divákov. Sokolov môžete povzbudiť už o pár dní, na domácej palubovke privítajú v úvode Detvu a po nej aj Dubnicu.


Klub Falcons vznikol pred dvoma sezónami, skupinka nadšencov začínala skromne. V úvodnej sezóne, kedy sa prihlásili do druhej ligy Východ, išlo najmä o zoznamovanie a prvé dotyky so súťažou. V tej minulej už Staroľubovňania dominovali v tabuľke. Aj keď sa sezóna napokon nedohrala, dovtedajšie výsledky vystrelili Starú Ľubovňu k splnenému snu.

Ťahať za jeden povraz Postup o stupienok vyššie si v klube užívajú, zároveň si však uvedomujú, že prináša neporovnateľne vyššie nároky. „Je toho naozaj dosť. Našťastie, niektoré veci spred dvoch rokov už riešime zautomatizovane a do potrieb pre chod klubu sa zapájajú aj viacerí zakladajúci hráči, za čo im patrí vďaka,“ odfúkol si Jozef Šatala, výborný hráč, ale tiež vedúci mužstva Falconov, ktorý je hybnou silou organizácie. Ako dodal, nasledujúci ročník bude dôležitý, aby všetci členovia v klube ťahali za jeden povraz. „Aby to bola najmä komunita ľudí, ktorí spolupracujú.“


V lige iba dvaja východniari V nastávajúcej sezóne prvej ligy sa predstaví spolu 14 tímov. Hrávať sa bude zhruba každý druhý víkend po dva zápasy. Každý tím má pridelenú dvojičku, s ktorou si vymení súperov. „Našou dvojičkou je Žltý Sneh Košice, sú k nám najbližšie. Vlastne sme jedinými účastníkmi z východného Slovenska,“ vysvetľoval J. Šatala. Ako prezradil, Stará Ľubovňa bude hrávať domáce zápasy v soboty o šiestej večer a nedele o druhej popoludní. „Veľmi sa tešíme. Veríme, že bude chodiť veľa ľudí na atraktívny florbal, aj z okolia. Veď súperi k nám budú cestovať z rôznych kútov Slovenska.“


Náklady sa zdvojnásobili, pomáhajú sponzori Oproti predchádzajúcim obdobiam sa klubu zdvojnásobia náklady. Florbalisti priznávajú, že nateraz sú zabezpečení spolovice. „Na Slovensku je to náročné, navyše nepomohla ani situácia s koronavírusom. Našťastie, máme nejakých sponzorov, ktorým touto cestou ďakujeme. Pre nás tiež bude dôležité, aká dotácia od mesta nám bude v budúcom roku poskytnutá. Je to naša premiérová sezóna, tak veríme, že sa nám to celé podarí udržať,“ podotkol J. Šatala s tým, že významnú časť rozpočtu v klube pohltí aj nová mládežnícka kategória. Navyše v klube naďalej prebieha nábor detí od 10 rokov. Počas zápasov chystajú florbalisti aj niečo pre divákov. Pre väčšiu atraktivitu chcú v prestávkach organizovať rôzne súťaže. Historicky prvý zápas v druhej najvyššej súťaži odohrá Stará Ľubovňa v sobotu, 19. septembra proti Detve. Už na druhý deň o 14. hodine hostí Dubnicu. Zápasy môžete vidieť vo veľkej športovej hale.


Vstupujeme so zdravým rešpektom, hovorí tréner a hráč Matúš Štupák

Hráčskou oporou a zároveň trénerom prvoligového Falcons Stará Ľubovňa je Matúš Štupák. Krátko pred začiatkom premiérovej sezóny v M1 sme sa s ním porozprávali.


Pribudli do kádra posily? – Do tímu sme dotiahli troch útočníkov – Patrika Vasiľa, Viliama Ševca a Lukáša Horváta a na poste gólmana sme sa posilnili o Adama Školského zo Sabinova. Chlapci majú skúsenosti ako z extraligy, tak aj z prvej ligy. Patrik Vasiľ navyše aj z juniorskej reprezentácie. C Ako prebiehala príprava, na čo ste sa v nej zamerali? – Trénovali sme pravidelne trikrát do týždňa počas celého leta. Snažili sme sa byť čo najviac na hokejkách a zároveň aj posunúť ďalej našu fyzickú kondíciu. V M1 nás čakajú náročne zápasy po všetkých stránkach, a tak sme sa snažili vhodne nakombinovať fyzickú prípravu s hernou. Koncom leta sme odohrali aj niekoľko prípravných zápasov a dva veľké turnaje. Celkovo prípravu hodnotím kladne no dôležité bude to pretaviť aj do zápasového kolotoča.


Hráči sú zrejme nabudení. Aká je v tíme nálada? – Chlapci sa už veľmi tešia na prvý domáci zápas, no zároveň do sezóny vstupujeme so zdravým rešpektom a zodpovedným prístupom.


S čím budete ako nováčik na konci sezóny spokojní? – Sme plní očakávaní, určite by bolo krásne, keby sa nám podarilo dostať do play-off. Musíme však ísť od zápasu k zápasu a podávať vyrovnané výkony počas celej sezóny. Ak sa nám toto podarí, tak potom môžeme pomýšľať nad play-off. Pred sebou máme prvý zápas s Detvou a náš najbližší cieľ bude v tomto zápase uspieť.

Káder Falcons Stará Ľubovňa Vladimír Pacola, Juraj Paluba, Michal Reľovský, Adam Školský – Tomáš Malý, Patik Koleno, Maroš Jakubčo, Michael Krajňák, Peter Záleš, Matúš Štupák, Martin Genčúr, Dominik Hudák, Roland Urban – Patrik Vasiľ, Róbert Čandík, Jozef Frivaldský, Matej Fedorek, Ján Záleš, Jozef Šatala, Daniel Dudiak, Jakub Živčák, Pavol Pompa, Dávid Rusnaček, Andrej Babjarčík, Jakub Roman, Patrik Vasiľ, Viliam Ševc, Lukáš Horváth.


Tímy 1. ligy vo florbale Devils Čadca DTF team Detva Joxers Falcons Stará Ľubovňa FBC White Eagles Bratislava FBK Harvard Partizánske FBK Hornets Mútne FBK RAptORs FbO Žochár Topoľčany ŠK Slávia SPU DFA Nitra ŠK Victory Stars Dubnica nad Váhom TEMPISH CAPITOL Floorball Club VŠK PdF UK Hurikán Bratislava Žatva 90 Dolný Kubín Žltý Sneh Košice


Peter Rindoš, foto: falcons sl


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (16. september 2020)

bottom of page