top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Filmár Rastislav Hatiar: Neviem si predstaviť ísť do hôr bez kamery

Updated: Aug 7, 2020


IMG_20191115_181144

V kine Tatra sa konal deviaty ročník festivalu horských filmov Zdruff. Pre divákov bolo počas dvoch premietacích dní pripravených sedemnásť filmov. Hosťami festivalu boli Júlia Batmendijnová a Rastislav Hatiar.


„Na prvé dva ročníky festivalu som zháňal filmy od kamarátov. Podarilo sa mi dať dokopy okolo 15 filmov. Časom som začal spolupracovať s bratislavským festivalom Hory a mesto a filmy máme teda od nich,“ uviedol Daniel Šak, organizátor festivalu. Pri výbere filmov zohrávajú úlohu skúsenosti organizátora s ľubovnianskym publikom „Snažím sa vyberať kratšie a akčnejšie filmy. Musím myslieť na to, aby sa diváci pri sledovaní nenudili. Tiež je dôležité, aby mal film hodnotnú myšlienku, aby sa na diváka z plátna preniesla emócia. Vďaka filmu dokážete posolstvo z filmov zo života hôr aplikovať aj v bežnom živote,“ povedal D. Šak.


VÝNIMOČNÍ HOSTIA Na pódiu sa predstavila rodáčka zo Starej Ľubovne Júlia Batmendijnová. Porozprávala o svojom bežeckom rekorde. 763 km dlhú cestu hrdinov SNP zabehla za 11 dní a 18 hodín. Bežný turistický prechod tejto magistrály trvá okolo 25 dní.


Druhým hosťom bol horolezec, režisér a filmár dokumentárnych filmov R. Hatiar. Jeho filmy dosiahli úspech na viacerých svetových filmových festivaloch. Počas večera porozprával o zážitkoch z hôr a príbehoch neobyčajných ľudí, ktorí mnohokrát idú až za hranicu svojich možností. „Každá emócia v horách je pre mňa krásna. Hory sú vždy iné, nikdy nie sú rovnaké. Či už je dobré alebo zlé počasie, vždy je to o tom, s akou partiou ľudí tam trávite čas,“ povedal R. Hatiar.


Prezradil, že cestu do hôr si už bez kamery nevie predstaviť. „Milujem snímať hory a potom sa s nimi deliť s ľuďmi,“ doplnil R. Hatiar, ktorý vo svojej 20-ročnej filmárskej ére zažil veľa situácií naplnených strachom. „Rešpekt alebo zdravý strach v horách je prirodzený. Každý horolezec, ktorý by povedal, že sa nebojí, by klamal. V situáciách, keď som sa bál, sa moja psychika prepla do iného režimu, pozabudla na nebezpečenstvo a vždy som to nakoniec zvládol,“ snažil sa vysvetliť R. Hatiar.


Pred šiestimi rokmi zdolal Mont Blanc s nevidiacim Jurajom Prágerom. „Nevedel som si predstaviť, že by slepý chalan mohol vyjsť na Kriváň, a nie na Mont Blanc. Neveril som, že sa to podarí, ale dúfal som a nakoniec to vyšlo,“ rozhovoril sa o svojej filmárskej histórii R. Hatiar. Práve jeho nový film Vrcholová príťažlivosť o životnom príbehu Petra Hámora získal v diváckej ankete najviac hlasov. Na druhom mieste skončil film Tieň Jaguára od Pavla Barabáša a ako tretí sa umiestnil film Éra Adama Ondru od Petra Mortimera. Festival organizoval horolezecký klub Vabec v spolupráci s Mestom Stará Ľubovňa a festivalom Hory a mesto.


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 44 (26. november)


bottom of page