top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Festival slova s vôňou čokolády sa opäť vydaril

Updated: Jul 20, 2020


„Čokoláda? No, sladkosť, sladkosť domova… Mám stále pocit, že som tu doma, či už je Lomnička čokoládová, gaštanová či iná, stále je domácka – tá Naša,“ odpovedala nám na otázku, čo v nej evokuje leit motív 49. Našej Vansovej Lomničky, Martina Ogurčáková, jedna z 26-tich recitátoriek, ktoré uplynulý týždeň pricestovali do Starej Ľubovne na celoslovenskú recitátorskú súťaž. A nebola jediná, ktorá si pochvaľovala atmosféru dlhoročného podujatia.


Prišli aj mladé recitátorky Naša Vansovej Lomnička (NVL) na prahu 50-tky iba potvrdila, že rokmi pestovaná starostlivosť o recitátorky a nepodcenená príprava súťaže je zárukou toho, že popri recitátorských stáliciach ju objavujú aj nové tváre. „Tento ročník mal silné zastúpenie mladých ľudí. Vidieť, že tie mladé recitátorky, ktoré prechádzajú aj inými súťažami, oceňujú atmosféru, ktorá je jedinečná a neopakovateľná a nachádza sa iba v Starej Ľubovni. Rodinný a žičlivý duch, láska, ústretovosť, ochota – to ich tu nadchýna a, myslím, že je zárukou toho, že sa vrátia,“ podotkla ku generačnej rôznorodosti predsedníčka poroty Ľubica Bekéniová. Ale, samozrejme, nielen mladá „krv“ potešila porotu. Najprestížnejšiu z 9-tich cien za pozoruhodné prednesy, Cenu poroty, získala 77-ročná Ľudmila Hrušovská z Harichoviec, ktorá dokonca získala aj Cenu divákov. „Na festival do Starej Ľubovne som prišla prvýkrát v roku 2011, vtedy som mala v rodine tragédiu a bol to balzam na dušu a odvtedy tu rada chodievam,“ vyznala sa nám držiteľka ostatnej Ceny poroty, o ktorej nám Ľ. Bekéniová povedala, že, „jej výkon bol taký excelentný, že dáva nádej, že človek má perspektívu aj v staršom veku sa realizovať nádherným sebakultivujúcim spôsobom.“ 

dsc_0158

Cena poroty i divákov pre Ľ. Hrušovskú (zľava). Sprava porota: S. Šebová, Ľ. Bekéniová a J. Petrík. 


Nielen táto recitátorka sa tak stala pre mladšie veľkým vzorom. Tak ako aj pre jedinú zástupkyňu Starej Ľubovne Natáliu Timanikovú, ktorá si odniesla Cenu primátora mesta Ľuboša Tomka. „Som tu len druhýkrát, ale je to pre mňa veľká skúsenosť. Páči sa mi, ako je to zorganizované,“ neskrývala rešpekt i radosť naša zástupkyňa. Tie ženy, ktoré už patria medzi recitátorské stálice (podotknúť treba, že nemajú rady toto pomenovanie), teší hlavne to, že sa v Starej Ľubovni stretnú a obohatia sa vzájomne. „Hneď po tom, ako odchádzame, tak už spoločne uvažujeme, s čím prídeme na budúci rok,“ povedala dlhoročná recitátorka, ktorá si aj tentoraz odniesla cenu, a to Cenu prednostu MsÚ, Mária Škarohlídová z Bratislavy. 

dsc_0068

Prišlo aj veľa mladých dievčat. Cenu si odniesla aj jedna z nich, Staroľubovňanka N. Timaniková (štvrtá zľava). 


Za  bratislavský klub sľúbila, že na 50. ročník sa opäť kvalitne pripravia. A ak by náhodou zabudli, majú vraj doma svoje „polovičky,“ ktoré vedia, ako prednes milujú a chcú ho predviesť v Starej Ľubovni. „Každý rok sa už od leta obzerám, čo si vyberiem a môj muž mi pripomína – Moja, už je august, už by si mala začať s prípravou…“ Nuž, je len fajn, že za umeleckým festivalom žien stoja aj muži, v podobnom duchu sa vyznala aj členka poroty Soňa Šebová: „Mňa chytá nostalgia vždy, keď prídem do Starej Ľubovne a je Naša Vansovej Lomnička, lebo som už jedenásť rokov preč z Ľubovne, a tak mám príležitosť sa vrátiť a stretnúť sa s úžasnými ľuďmi, so starými známymi a s množstvom báb, ktoré prichádzajú a ponúkajú úžasné texty a úžasný zážitok. Čiže pre mňa je to sviatok, vždy sa dopredu teším. Dokonca môj muž, ktorý ma veľmi nechce nikde púšťať, ma pustil až na tri dni, lebo vie, že bez toho by som ďalší rok neprežila.“

Cenu Lomničky si za recitársky prínos, vernosť

NVL i za kvetinové kreácie odniesla J. Lukačovská

(v strede) zo Starej Ľubovne.


Unikát v Starej Ľubovni To, že 49. ročník Našej Vansovej Lomničky môže teda odísť do histórie opäť ako vydarený, potvrdila aj predsedníčka poroty Ľ. Bekéniová: „Cenné je to, že tu nebol jeden výkon, o ktorom by bolo možné povedať, že nepatril na pôdu celoslovenskej súťaže. Boli tu výkony dobré, vynikajúce, skvelé, úžasné, fantastické! A to je záruka a prísľub pre 50-tku Našej Vansovej Lomničky, ktorú možno považovať za vzácnosť. Je to absolútny unikát, je to rodinné striebro, či vlastne zlato, ktoré si treba pestovať.“ No a takéto veľké pochvaly putujú po ostatnom ročníku nielen do miest a obcí celého Slovenska, ale i do poľskej Piwnicznej a srbskej Vojvodiny, odkiaľ recitátorky pricestovali. Už teraz sa mnohé z nich tešia na jubilejný 50. ročník. „Nejde pritom len o tradíciu, ale o to, že umenie poľudšťuje človeka, dáva mu vyslovene aj návody na to, ako žiť a ako prežiť nejakú životnú situáciu,“ dodal člen poroty Ján Petrík. A tu sú ešte výsledky 49. ročníka NVL: Cena poroty: Ľudmila Hrušovská. Cena PSK: Lenora Nátherová. Cena primátora mesta Stará Ľubovňa: Natália Timaniková. Cena ĽOS: Martina Ogurčáková. Cena prednostu MsÚ : Mária Škarohlídová. Cena Ľubovnianskeho múzea: Anna Mišurová. Cena OO ÚŽS: Michaela Ilavská. Cena ved. odd. školstva  a kultúry MsÚ: Alžbeta Polačková. Cena ZPOZ Človek človeku: Miriam Murtínová (Srbsko). Cena divákov: Ľudmila Hrušovská. Cena Lomničky: Janka Lukáčová.


bottom of page