top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Falcons bilancujú po vydarenej sezóne

Florbalisti Falcons Stará Ľubovňa vstúpili do prvej ligy už v predminulej sezóne, no až v uplynulej odohrali kompletnú porciu zápasov. Avšak iba v rámci základnej časti, pretože kvôli pretrvávajúcej pandémii koronavírusu sa play-off nekonalo. Aj napriek nepopulárnej „zemiakovej“ medaile prevláda v šatni „sokolov“ spokojnosť.

Falcons Stará Ľubovňa začali s druhou fázou prípravy.


V sezóne 2021/2022 nastúpili Falcons do 24 zápasov, pričom v štrnástich bodovali naplno a desaťkrát prehrali v riadnej hracej dobe. V konkurencii trinástich tímov z celého Slovenska si vybojovali 42 bodov a v základnej časti obsadili kvalitné štvrté miesto. „Ako nováčikovi sa nám podarilo slušne umiestniť. S odstupom času to vnímam ako úspech aj napriek tomu, že sme do posledného dvojkola siahali na bronzovú priečku,“ hodnotil obranca Matúš Štupák.


Po štyroch zápasoch sa predminulá prvoligová sezóna predčasne skončila a pandemická situácia ovplyvnila aj tú uplynulú. „Vstupovali sme do základnej časti s tým, že sa chceme dostať do play-off a neskôr si určíme ďalší cieľ. To sa však nestalo,“ konštatoval útočník Jakub Živčák.

Rodák z Mníška nad Popradom nastupuje s číslom 22. Rovnako 22-ka sa pri jeho mene objavuje aj v štatistike presných zásahov, vďaka čomu sa stal najlepším strelcom tímu. Falcons nastrieľali súperom celkovo 152 gólov, viac mali už iba štyri mužstvá. Svoj strelecký apetít potvrdili naši florbalisti v marcovom domácom zápase proti FBC 11 Trnava, v ktorom zvíťazili 16:3. „Jednoducho sme sa bavili hrou a naložili im toľko, koľko sa do nich zmestilo. V Trnave sme prehrali 2:8, čo nás dostatočne motivovalo. Fanúšikovia boli fantastickí, a aj to nás hnalo za každým nasledujúcim gólom,“ objasňoval Živčák.


Práve v domácom prostredí sa našim mimoriadne darilo. Z dvanástich zápasov vyhrali až deväť. „V hale máme výborný povrch, na ktorom trávime veľa času. Práve povrchy boli najväčším problémom v zápasoch vonku. Sú typologicky a kvalitatívne veľmi rôzne a ťažko sa na nich zvyká. Navyše u nás doma máme vždy výbornú divácku atmosféru,“ vysvetľoval Štupák.

Radosť domácim tribúnam robil tiež Jozef Šatala, ktorý sa stal s osemnástimi asistenciami najlepším nahrávačom tímu. Oporou Falcons bol na prvoligových palubovkách aj Jakub Roman. Pravoruké krídlo nazbieralo 36 bodov za dvadsaťjeden gólov a pätnásť asistencií. „Základom je dobrá partia. Sám bez mojich spoluhráčov by som to nedokázal. Patrí im za to veľká vďaka,“ ďakoval Roman, pre ktorého bol mesiac marec mimoriadne výnimočný. Okrem toho, že jeho tím vyhral štyrikrát po sebe, čím dosiahol najdlhšiu sériu víťazstiev, sa z Jakuba stal otec.


Devízou disciplína

Azda najväčšou devízou staroľubovnianskych florbalistov bola disciplína. V 24 zápasoch zinkasovali iba 84 trestných minút, čo je druhý najnižší počet v súťaži. „Pri častých vylúčeniach by tímu ubúdali sily. Presilovky mnohokrát rozhodujú zápasy, preto aj na tréningoch nám tréner stále prízvukoval hernú disciplínu,“ prezradil Jakub Roman. O zodpovednom prístupe Falcons svedčí tiež fakt, že so 126 inkasovanými gólmi sa stali štvrtým najlepšie brániacim celkom.


Začala fáza prípravy

V závere júla odštartoval tím druhú fázu prípravy, ktorá potrvá až do začiatku sezóny. „Hlavným cieľom je zlepšiť fyzickú kondíciu všetkých hráčov. V súčasnosti je vo florbale kladený dôraz na vytrvalosť a vysoké tempo hry,“ objasňoval Štupák. Úvodný zápas Falcons je naplánovaný na 3. septembra. Hráči vycestujú na stredné Slovensko, kde si zmerajú sily s nováčikom ŠK Juventa Žilina.

Do nového ročníka druhej najvyššej súťaže však vstúpi náš tím s obmeneným kádrom. „Nastanú doposiaľ asi najväčšie zmeny. Malo by pribudnúť zopár nových posíl, ale zároveň očakávame aj odchody troch hráčov,“ prezradil Štupák. Jedným zo spomínanej trojice, avšak až v priebehu sezóny by mal byť aj Jakub Živčák. „Mal by som zamieriť do Čiech, kde budem s florbalom pokračovať na vyššej úrovni. Zatiaľ neviem, v akej lige alebo v akom tíme. Všetci sa to dozvedia neskôr cez klubový Facebook alebo iné sociálne siete.“


Patrik Liščinský, foto: falcons sl

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 29 (10. august 2022)


bottom of page