top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Dôchodcovia predviedli svoju zručnost

Updated: Jul 8, 2020


Výstava (1)

O tom, že členovia tunajšieho Klubu dôchodcov sú vo svojom voľnom čase mimoriadne aktívni, presvedčili aj výstavou, ktorú si pre verejnosť pripravili v tunajšom Dome kultúry.


V nových priestoroch, ktoré využívajú staroľubovnianski seniori od apríla minulého roka, pripravili členovia klubu výstavu zameranú na prezentáciu vlastných výrobkov, ktoré dôchodcovia vyrábali niekoľko týždňov. Vedúca klubu Mária Struková (na hornej fotografii) na nej prezentovala svoje tkané diela, ku ktorým má veľmi blízky vzťah. ,,Tieto výšivky si už ani doma neprestieram, aby sa nepoškodili,“ opísala nám pri pohľade na viac ako 20-ročné obrúsky vyrábané technikou richelieu.


Zaujímavý pohľad sa naskytol aj na obrazy vytvorené tzv. paličkovou metódou, ktorej sa členovia klubu venujú v rámci krúžku. ,,Pracujeme vždy s niekoľkými pármi paličiek. Musíte byť veľmi sústredení, keď tvoríte obraz, lebo ľahko sa môže stať, že sa pomýlite,“ priblížila Eva Kovalčíková, ktorá má paličkovanie už takpovediac v malíčku, no ako prezradila, naučilo ju to najmä trpezlivosti. ,,Niekedy by som nite vyhodila. Teraz, ak sa mi nedarí, tak to radšej na niekoľko dní odložím a neskôr sa k tomu vrátim,“ dodala s úsmevom E. Kovalčíková.


Recyklovaná krása

Pozornosť si určite zaslúžili aj predmety vyrobené z materiálov, ktoré by mnohí z nás vyhodili – sklo, papier, či plasty (na dolnej snímke).

Výstava (3)

,,Musíte mať poriadnu trpezlivosť, pretože niekedy robíte s malými kúskami a nie vždy sa darí,“zdôraznila Marta Havrilová, ktorá sa netajila tým, že do svojej záľuby vtiahla aj manžela.,,On mi všetky výrobky skrášľuje farbami, dopĺňa dekoráciami z dreva či inými materiálmi,“dodala. Drôtené dekorácie, šperky či výrobky z vlny len potvrdili, že penzisti využívajú svoj voľný čas naplno.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 15 (17. marca 2018)


bottom of page