top of page
  • Mário Veverka

Dvojnásobný triumf Čirča

Updated: Jul 9, 2020


Circ 01

Zhruba pred mesiacom sa v najsevernejšej obci Slovenska konalo vyhlásenie výsledkov Dediny roka 2017. Aj keď jej víťaz – Oravská Polhora, preukázal podľa národnej hodnotiacej komisie „najkomplexnejšie naplnenie princípov a požiadaviek súťaže v zmysle aktuálneho motta – myslieť dopredu,“ veľmi výrazne sa do nej zapísal i Čirč. Hoci totiž nedosiahol na absolútny vrchol, z prestížnej súťaže si, ako jediný, odniesol až dve ocenenia.


Tento, pre okres skvelý a zároveň prvý úspech, pritom zďaleka nebol náhodný. Samozrejme, impulzom bol síce email zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Len ten by však starostu asi nepresvedčil. „Zo zasadnutia ZMOS-u som vedel, že predvlani vyhral Spišský Hrhov. Preto som si povedal, že keď je východ taký krásny a u nás sa snažíme robiť pre ľudí maximum, tak prečo to nevyskúšať,“ poodkryl dôvod prihlásenia sa Michal Didik. V apríli teda vyplnil prihlášku „a výsledok sa dostavil.“

Circ 02

OBEC ROZOBRANÁ NA DROBNÉ

Kým sa tak ale stalo, obec podrobila skúmaniu hodnotiaca komisia. Tá sa podľa manažéra súťaže zamerala hlavne na jej hospodárenie, programovanie i plánovanie, racionálne využívanie prírodných zdrojov a tiež vytváranie podmienok pre rozvoj podnikania. „Hodnotil sa však aj vzhľad obce, starostlivosť o hmotné a nehmotné dedičstvo, schopnosť vytvárania partnerstiev, využitie možností cestovného ruchu alebo atraktivít,“ opísal ďalšie kritériá Andrej Švec zo SAŽP.

Samospráva ale siedmim odborníkom nepredstavila len úspešné postupy pri obnove vidieka, zlepšovaní kvality životného prostredia či rozvoji dediny. Tiež im ju totiž aj ukázala – naživo. „Navštívili rezbára Jána Šimu, prešli si hraničný priechod do Leluchova, gréckokatolícky chrám i múzeum Myrona Podhajeckého, pozreli si vystúpenie hudobných skupín,“ opísal časť z trojhodinového programu M. Didik. Ten prezradil, že páčiť sa im síce páčilo všetko. Najviac „paf“ ale boli z „Mariánskej hory“, výhľad z ktorej im doslova vyrazil dych. „No unesení boli aj z Rómov. Povedali, že si nepamätajú, kedy naposledy videli takú čistú osadu,“ odcitoval ich slová starosta.


SKVELÝ PARTNER Hlavnou myšlienkou súťaže, do 9. ročníka ktorej sa prihlásilo 20 obcí, je zachovanie tváre a duše dediny. Okrem prvých troch miest sa v nej udeľujú aj ceny v siedmich kategóriách: Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako hostiteľ, Dedina ako záhrada a Dedina ako partner. Hoci množstvo bodov získal Čirč v každej z nich, všetkých súperov porazil v poslednej – za iniciatívnu realizáciu obecnej a nadobecnej spolupráce na všetkých úrovniach partnerstiev. „Snažíme sa spolupracovať s okolitými sídlami, máme za sebou i viacero projektov s partnerským mestom Muszyna,“ naznačil dôvod, pre ktorý nechýbal na slávnostnom vyhodnotení, M. Didik.

Didik

Ako však podotkol, komisiou výrazne zarezonoval i fakt, že obecné zložky u nich neplačú a veci si dokážu zmenežovať sami. „Svoje vedenie má telovýchovná jednota, dobrovoľní hasiči, seniori…, podobne to funguje aj vo FS Čirčianka. Všetci sa teda vedia o seba postarať. Samozrejme, s pomocou obce,“ dodal starosta.


POMOHLI AJ SOCIÁLNE SIETE Tak ako ostatné dva ročníky, súčasťou súťaže bolo opäť internetové hlasovanie. To prebiehalo tri a pol mesiaca a už priebežné poradie naznačovalo, že Čirč ho berie veľmi vážne. „Okrem našich obyvateľov nám hlas dali i tí, ktorým sa u nás páčilo na kultúrnych či športových podujatiach. A keďže veľa ľudí má rado čirčiansku muziku, pribudli nám aj z tejto strany,“ uviedol starosta, podľa ktorého im však pomohla i kampaň na sociálnych sieťach. Keď sa totiž spustilo hlasovanie, informáciu o tom zdieľal na stránke obce i svojom súkromnom profile. „A tým som oslovil množstvo rodákov a známych žijúcich na Slovensku, aj za jeho hranicami,“ dodal M. Didik. Mimochodom, úspech Čirča môže byť inšpiratívny pre ďalšie dedinky v regióne. Hoci ocenení získajú, okrem vecných cien, aj finančné prostriedky viazané na realizáciu projektu pre podporu rozvoja a obnovy obce, zapojiť sa do súťaže odporúča starosta nielen kvôli tomu: „Pre nás to bola veľká reklama. Samozrejme, treba mať rešpekt pred komisiou, ktorá všetko detailne rozoberie. V každom prípade si myslím, že v okrese sú pekné obce, ktoré majú čo ukázať. Je to teda príležitosť zviditeľniť sa a prilákať do nich viac návštevníkov.“ Súťaž Dedina roka organizuje SAŽP s partermi každý druh rok. Jej cieľom je predovšetkým povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova s ohľadom na tradície a ducha dediny. Absolútny víťaz pritom, okrem prestížneho titulu, získa aj právo reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Circ 03

Komisia bola z dedinky ležiacej na severozápadnom úpätí Čergova uchvátená. A z východu odporúčala na víťaza práve ju.

Foto: archív M.D.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 43 (28. november 2017)

bottom of page