top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Dvadsaťtri umelcov na 23. ročníku Súhvezdia umenia 2023. Výstava nasávajúca rôznorodosť

Výstavný rok v Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni tradične otvárajú mladí umelci z regiónu, ktorí svoje umelecké skvosty prezentujú na 23. ročníku výstavy Súhvezdie umenia 2023. Symbolicky 23 umelcov z okresu Stará Ľubovňa a Poprad vystavilo maľby, grafiky, kresby, komiksy, fotografie i poéziu. Tí, ktorí výstavu nevideli, majú čas do 31. januára.


Aktuálne vystavujú: Adriána Ňaňková, Júlia Ďurasová, Ivana Ďžurná, Bystrík Hrebik, Radka Sobotová, Lenka Solotruková, Natália Nedoroščíková, Melánia Matviaková, Patrícia Fábová, Monika Bombarová, Dominik Petrilák, Beatrice Kačmarská, Martina Gallíková, Monika Sásová, Lenka Regešová, Karin Beňová, Ema Hriňová, Lenka Melcherová, Klaudia Šprochová, Marek Jaroš, Ema Fröhlichová, Klaudia Kirschner, Adam Kollár. Svoju tvorbu nám predstavili niektorí z nich.

foto: Klaudia Kirschner


ANKETA : Čo chceli mladí umelci ukázať?

Monika Sásová

- Výstavy som sa zúčastnila už v minulosti, vystavovala som hlavne fotografie a komiksy. Tento rok som sa zapojila prevažne so svojimi kresbami, no nechýba ani niekoľko digitálnych malieb. Medzi kresbami je niekoľko zátiší, no taktiež autoportrét a busta, pri ktorých som po prvýkrát skúšala farebný posun.


Adam Kollár

- Výstavu Súhvezdie umenia registrujem už dlhšie, no zapojil som sa prvýkrát. Venujem sa písaniu básní a nechal som sa inšpirovať fotografiami fotografky Klaudie Kirschner, ku ktorým som zložil básne. Zúčastnil som sa aj slávnostnej vernisáže, na ktorej sa stretlo naozaj veľa ľudí, bola veľmi príjemná atmosféra a potešilo ma, keď som videl, ako si ľudia obzerajú moje výtvory.


Beatrice Kačmarská

- Do výstavy som prispela dielami s názvami pohľady chaosu a balanc. Svoj umelecký smer nazývam nerealizmus. Zobrazujem nerealitu, v ktorej mnohí z nás žijeme v realite, v ktorej sa nachádzame. Poukazujem na myšlienky, ktoré sa odohrávajú v našich mysliach a predstieram ich tým, ktorí ich nechcú vidieť a čeliť im. Každý a každá sme umenie, tvoriace umenie a máme nádhernú schopnosť pretavovať negatívnu energiu na čistotu lásky. Výstavy som sa zúčastnila už tretíkrát a môžem povedať, že táto ma zaujala najviac. Nové tváre a umenie prinieslo krásnu atmosféru.


Klaudia Kirschner

- Úplne som neplánovala stať sa súčasťou vystavujúcich, keďže som bola dlhoročne skupinou umelcov, ktorí svoje diela ukazovali v rámci tohto projektu, ale Adam Kollár, tohtoročný kurátor výstavy napísal básne k mojim fotografiám, tak som sa tam objavila aj ja. Na výstave Súhvezdie umenia som pôsobila tuším od mojich 16-tich rokov. Vernisáže som sa zúčastnila aj ako fotografka, ktorá zachytila nielen atmosféru, ale celkového umeleckého ducha. Bolo to omnoho príjemnejšie ako minulý rok, ktorý sa viedol v uzavretom kruhu vystavujúcich kvôli pandemickej situácii.

Klaudia Šprochová

- Život je ako strom s dlhými rozvetvenými konármi, kde každý smeruje niekam inam. Ak si vyberieš práve ten jeden a rozhodneš sa po ňom vyšplhať, nikdy nevieš, či je ten správny a kde ťa zavedie. Ten môj ma priviedol až na Súhvezdie umenia. Dostala som možnosť svoje básne vystavovať spolu s obrazmi mladých nápaditých umelcov. Každé dielo poukazovalo na inú náladu, farbu či myšlienku, ale vďaka ich skvele premyslenému umiestneniu po galérii sa spoločne veľmi dobre dopĺňali. Počas vernisáže sa mohol každý vystavujúci predstaviť pár vetami, a tak ľuďom ukázať hlbší zmysel svojej tvorby. Vernisážou sme do súhvezdia pridali poslednú hviezdu, vďaka ktorej to celé dávalo zmysel.


Lenka Regešová

- Do výstavy som prispela staršími dielami zo svojej tvorby, 2 - 5 rokov dozadu, konkrétne abstraktnou farebnou maľbou a reliéfnymi obrazmi portrétov žien a kvetín. Portréty žien vznikli v priebehu tvorby bakalárskej práce. Pre chorobu som sa nemohla, žiaľ, zúčastniť vernisáže, ani prispieť novšími dielami, vzhľadom k tomu že už väčšinou žijem vo Vrútkach a diela mám so sebou. Tak snáď nabudúce. Najviac zo všetkého ma potešila reakcia na moju tvorbu v knihe návštev.

bla, foto: FB SL

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (25. január 2023)





bottom of page