top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Dva veľké koncerty v Starej Ľubovni padli pre nové opatrenia


Kultúra je na kolenách, celá kultúrna obec žiada o riešenie situácie – počúvame v týchto dňoch a je zrejmé, že po pár letných mesiacoch, kedy sa ako-tak zviechala po jarnej nútenej pauze, dostala v jeseni tvrdý úder. Aj v Starej Ľubovni sa na neurčito odložili mnohé podujatia, z najväčších v meste Ľubovniansky jarmok či Goralsko-poľské folklórne slávnosti. Konať sa nebudú ani dva veľké koncerty Fregile a Horkýže Slíže pod gesciou agentúry ČVÍRO.


Straty majú viacerí Okrem sklamania tých, ktorí sa tešili na podujatia, sú tu aj tí, ktorí za nimi stáli. A nejde len o samotných protagonistov. Čo všetko obnáša zrušený koncert, ktorý sa dohaduje a chystá celé mesiace, nám priblížil Miroslav Vrábeľ, majiteľ agentúry ČVÍRO. „Koncert Fregile je pritom preložený už druhýkrát, mal byť v jarných mesiacoch a teraz 26. októbra. Bol pritom už vypredaný,“ pripomenul. Tiež to, že teraz treba hľadať s umelcami nový termín s odhadom na situáciu, tiež iný termín pre prenájom miesta konania, komunikovať s predajcom vstupeniek, ktorý si svoju províziu za predané vstupenky stiahne a, samozrejme, s majiteľmi vstupeniek, ktorí si ich môžu ponechať alebo budú im vrátené peniaze do zákonom stanoveného termínu. „Stratu majú viacerí, napríklad v prípade koncertu Horkýže slíže nedostane Slobyterm peniaze za prenájom haly, rovnako nemôžu rátať s odmenou SBS-kári, pracovníčky pri vstupenkách, technický personál, uvádzači, catering, pracovníci it promo a facebooku a je tu aj druhotný aspekt, ktorý si možno ľudia málo uvedomujú. V prípade veľkých koncertov príde totiž do mesta veľké množstvo divákov, aj ľudia z iných miest. Po koncerte si idú aj posedieť do podnikov, navštívia mesto, utratia v ňom peniaze, pozrú si zároveň kultúrne pamiatky a podobne. Jednoducho kultúra prináša aj ekonomický zisk pre viacerých, nielen tých, ktorí organizujú podujatia,“ vysvetlil M. Vrábeľ, ktorý sa v kultúrnom biznise pohybuje popri svojej práci, úprimne preto ľutuje hlavne tých, ktorí sa ním prioritne živia. „Poznám osvetľovačov, zvukárov, ktorí majú doslova existenčné problémy. Táto oblasť nikdy nebola o veľkých ziskoch. Ťažko napríklad odhadnúť, či sa vám koncert vypredá, ak nie, doplácate z vlastného vrecka,“ poznamenal šéf agentúry a pripomenul, že za presunutými podujatiami treba hľadať aj straty na plagátoch a medializácii, podujatia treba promovať nanovo.


Podmienky sú príliš tvrdé Či je možné organizovať veľké podujatia s novými pravidlami, na to má M. Vrábeľ jednoznačnú odpoveď. „Rozhodne nie, 30 ľudí tvorí len organizačný tím, a to vrátane členov kapely. Je tu zväčša predkapela, osvetľovači, zvukári… a hrať pre 15 ľudí, to je nemysliteľné. Rovnako ako testovať všetkých pred koncertom. Nehovoriac o čase, ktorý treba stráviť s prípravou tak veľkých podujatí. Je to nemysliteľné a verím, že tým, ktorí sa pohybujú v kultúre, je do plaču,“ poznamenal Staroľubovňan a pripomenul, že organizovať koncerty vo väčších mestách je vždy prospešnejšie, vzhľadom k tomu, že má k mestu, kde žije, citový vzťah, snaží sa a chce dopriať podľa možnosti hlavne Starej Ľubovni.


Bude benefičný koncert? Veľký otáznik visí aj nad pripravovaným Vianočným benefičným koncertom, na ktorý si už počas 5-tich rokov Straroľubovňania zvykli. „Situácia je vážna, ale nevzdávam sa, zabojujem, aby sme ani v týchto ťažkých časoch nezabudli všetci na hendikepovaných ľudí a deti. Verím, že ak by sa situácia nezlepšila, tak koncert len presunieme. Neviem si predstaviť tento rok bez benefície,” verí M. Vrábeľ a myslí si, že kultúrne podujatia mohli byť ponechané za dodržania prísnych opatrení, organizátori by si ich vedeli ustriehnuť. „Sú takí, ktorí neustále nadávajú, netreba im kultúru, ale potom nesledujme ani médiá, televíziu, nečítajme… To všetko je dôležité a kultúra nás aj poľudšťuje, vzdeláva… Potrebujeme ju, tak veríme, že prežije v týchto ťažkých časoch,“ uzavrel M. Vrábeľ (na fotografii s partičkou známych umelcov, ktorí vystupovali aj v Starej Ľubovni).

Foto: archív M.V.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 37 (6. október 2020)

bottom of page