top of page
  • Mário Veverka

Drsní chlapi s veľkým srdcom

Updated: Jul 6, 2020


DSC_0143

Elektrikár, právnik, zvárač, lekár, murár i bankár. Jednoducho, na profesii nezáleží, dôležitá je láska k tejto americkej motocyklovej legende. Aj takto by sa dali opísať členovia HARLEY-DAVIDSON CLUB-u No.1 SLOVAKIA. Viac než 50 mužov i žien milujúcich radosť z jazdy, pocit voľnosti a slobody na motocykloch, si počas 17. augusta našlo čas a v rámci 20. ročníka Rally Tatry odskočilo do Starej Ľubovne. Presnejšie na Štúrovu ul. číslo 5.


„Celé sa to upieklo tak, že naša kamarátka, ktorá zraz organizuje – Eva Šutaríková, ho spojila s pre nás veľmi príjemnou charitatívnou akciou. Chceli sme sa totiž podeliť o pekné chvíľky aj s ľuďmi, ktorí ich majú asi menej,“ vysvetlil dôvod približne hodinovej návštevy Domu sv. Anny (DSA) predseda klubu Miloš Dano. Obdivovať unikátne „harleje či „indiánov“, ktoré ich majitelia nevnímajú len ako stroje, ale tiež ako vyjadrenie životného štýlu a emócií, tak mohli, vďaka tomu, viac než dve desiatky detí a mladých so zdravotným postihnutím. U mnohých to však neostalo len pri tom. Na rad totiž prišlo i jazdenie. „Bolo to super. Nebála som sa, mám rada adrenalínové zážitky,“ nechala sa po pár minútach v sedle spolujazdca počuť Juliana Pichnarčíková. Z vetra vo vlasoch boli šťastní aj ďalší, vrátane Petra Heinsa, ktorý, ako sám priznal, na takejto motorke sedel po prvý raz. „J bola veľmi dobrá,… vyskúšal by som si ju opäť.“

DSC_0189

ŠEK NA 800 €

Pod to, že výber motorkárov padol na DSA, sa podpísal aj Pavol Vyšovský s Miroslavom „Čvirom“ Vrábeľom. A hoci z Hniezdneho mali prísť pôvodne piati „harlejáci“, keď sa dozvedeli kam idú a že im polícia zabezpečí bezproblémový prejazd mestom, zvuk štartéru sa ozval u všetkých 31 motoriek.

„Na prvý dojem pôsobia títo ľudia ako silní, pevní, tvrdí. No bolo vidieť, že majú srdce na pravom mieste,“zložil im poklonu riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček. Podľa slov M. Dana je však všetko spravidla inak, než to vyzerá na povrchu. A ako dodal ďalší muž v koženej veste, každý motorkár je len človek. A každý má srdce.

Mimochodom, tieto slová zhruba 50-tka Slovákov, Čechov a Rusov potvrdila nielen spríjemnením času klientom Domu sv. Anny, ale tiež zbierkou, vďaka ktorej zástupcom zariadenia odovzdali symbolický šek na 800 €. Ako na záver potvrdil P. Valiček, tie budú, po dohode, použité na nákup dvoch mobilných klimatizačných jednotiek.

DSC_0116

Šek na 800 € si z rúk M. Dana (vpravo) prevzala riaditeľka Domu sv. Anny Monika Markovičova (vľavo) a Peter Valiček (uprostred), ktorý zámer svetobežníkov deťom pomôcť – a to nielen hmotne, ale tiež svojou blízkosťou, úsmevom a ochotou ich povoziť, veľmi vážil.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 31 (28. augusta 2018)

bottom of page