top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Dovolenka doma nemusí byť nudná

Updated: Jul 23, 2020


Leto je v plnom prúde a ak ste ešte nedovolenkovali, na mieste je otázka, kam vyraziť.  Aj v našom kraji je čo obdivovať a kam ísť.


Časy, keď hlavným kritériom pri výbere dovolenky bola teplota mora, sú dávno preč. Na prvé miesto kladú dovolenkári bezpečnosť. A to najmä po tom, čo sa tento i minulý rok udialo vo svete. Hrozbou pre turistov sú však nielen teroristi, ale aj migranti. Práve preto veľa Slovákov trávi leto doma. Čo je však potešiteľné, našej krajine dávajú pred oddychom pri mori prednosť v čoraz väčšej miere aj zahraniční turisti. „Slovensko navštívilo od januára do apríla takmer 1,4 mil. dovolenkárov, z toho predstavuje 23 % nárast slovenských turistov a 24 % nárast hostí zo zahraničia. Oproti minulému roku je to výrazná pozitívna zmena a predpokladáme, že počet návštevníkov sa bude neustále stupňovať aj vďaka predsedníctvu SR v rade EÚ, ktoré začalo u nás  1. júla,“ zosumarizovala aktuálne údaje Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Mária Kravčáková z marketingu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny.

Slovensko a zvlášť náš kraj je nádherným miestom na relax, spoznávanie histórie či prírodných krás. Na svoje si u nás prídu tiež športovci, ktorí môžu v našich končinách tráviť aktívnu dovolenku na bicykli a či peši sa vydať cestou minerálnych prameňov, ktorá sa tiahne celým regiónom severného Spiša a Pienin. „V okolí je toho viac než dosť. Určite si je z čoho vybrať a každý si tu nájde to svoje. Naozaj jeden deň v našom regióne nestačí, odporúčame preto predĺžený víkend s programom, ktorý si vytvorí každý podľa svojho želania,“ doplnila M. Kravčáková, podľa ktorej sa aj samotná Stará Ľubovňa má čím pochváliť. Každoročne láka tisícky turistov najmä Ľubovniansky hrad a skanzen, zájsť sa dá aj do Stredovekého vojenského tábora či Domu ľubovnianskeho mešťana. A na tých, ktorí si k nám cez leto nájdu cestu, čaká aj množstvo kultúrnych a hudobných podujatí, o ktorých vás radi poinformujú v IC na Salaši u Franka, v podhradí a na www.visitspis.sk.


bottom of page