top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Domáci triumf karatistov

Updated: Jul 8, 2020

V sobotu 24. marca sa zišli v Starej Ľubovni mladí karatisti z celého Slovenska. Po ročnej pauze sa tu konalo 3. kolo Slovenského pohára (SP) detí a žiakov. Do mesta pod Ľubovnianskym hradom prišlo okolo 460 pretekárov vo veku 5 -11 rokov zo 44 klubov. Mladí športovci bojovali o 330 medailí aj o body do celkového hodnotenia v SP. Tunajší karatisti sa predviedli na domácom tatami vo výbornej forme. S deviatimi zlatými, 6 striebornými a 10 bronzovými medailami predstihli všetkých svojich súperov a obsadili v súťaži družstiev fantastické 1. miesto.


Fakt, že tak významné celoslovenské podujatie zveril Slovenský zväz karate nášmu mestu, nebol žiadnou náhodou. Domáci organizátori z ŠKM – Karate klubu už zorganizovali mnoho podujatí na celoštátnej úrovni. „Máme ich otestovaných, je to dobrý tím na čele s Ferom Vorobeľom, ktorý vie organizovať súťaže. Tým, že to robil už viackrát, má u nás plnú dôveru, a preto sme mu zverili organizáciu tohto podujatia,“ vysvetlil Július Valenta, viceprezident Slovenského zväzu karate.


KOMBAJN NA MEDAILY Medailovú žatvu začali domáci športovci na prekážkovej dráhe agility, kde získali až šesť najcennejších kovov. V súbornom cvičení kata síce zlato nepribudlo, ale ďalšie zlaté medaily získali pretekári v kumite. Medzi nich sa zaradil aj Andrej Pristáč. „Som šťastný, bol to veľký boj. Najťažším súperom bol Christopher Pardus z nášho klubu. Nechcel som sa s ním veľmi pobiť, aby som ho nezranil. Vo finálovom súboji asi rozhodli moje rýchlejšie ruky,“ zdôveril sa s prvými dojmami po zisku zlata A. Pristáč.

DSC_0705

Jednu z troch zlatých v kumite získal Andrej Pristáč (vpravo), ktorý v závere odolal tlaku súpera.


Druhú zlatú medailu v kumite pridal skvelý Daniel Vasilík. O tretiu sa postarala Alexandra Katarína Sekelská. Tak ako v Trenčíne a Partizánskom, ani doma v Starej Ľubovni nenašla premožiteľku a zvíťazila nielen v 3. kole, ale stala sa celkovou víťazkou Slovenského pohára vo svojej kategórii so ziskom 36 bodov.„Súperky boli celkom fajn, niektoré boli ťažšie, iné ľahšie, ale zvládla som to bez väčších problémov. Som rada, že som sa stala aj celkovou víťazkou, je to veľmi príjemný pocit a mám z toho veľkú radosť,“vyznala sa úspešná pretekárka. Medzi celkových víťazov sa zaradili s rovnakým počtom bodov ako Alexandra aj Daniel Vasilík a Andrej Pristáč. Kvarteto celkových víťazov doplnil Nicolas Dzadík v agility

DSC_0716

A.K. Sekelská (vľavo) porazila doma všetky súperky, vďaka čomu vystúpila na najvyšší stupeň.


SKVELÁ SPäTNÁ VäZBA Organizátori nesklamali ani pri tomto podujatí, všetko fungovalo bezchybne ako dobre naolejovaný stroj, čo vysoko hodnotili aj jeho účastníci. „Podujatie hodnotím veľmi pozitívne, akcia je veľmi dobre pripravená, nie je čo vytknúť. Aj táto hala je dispozične super pripravená na takúto veľkú súťaž,“ povedal Jaroslav Božoň z MŠK KK Kežmarok. Pridala sa aj mladá trénerka z Banskej Bystrice. „Súťaž bola veľmi úspešná pre náš klub, celkovo je tu veľmi dobrá atmosféra, všetko funguje, aj rozhodcovia to zvládajú bez problémov, takže je to super súťaž,“ dodala Lujza Kalčoková z CMK BB. „Je to tu takmer dokonale zorganizované, malé chybičky sa vyskytnú, ale celkovo sme spokojní,“ uzavrel Július Valenta, viceprezident SZK. Spokojný bol, samozrejme, aj šéf organizačného tímu. „V prvom rade by som chcel poďakovať všetkým rodičom, ktorí včera večer pripravovali túto súťaž a dnes pomáhali pri organizovaní. Ďakujem aj Slovenskému zväzu karate, že nám dal dôveru a mohli sme organizovať 3. kolo Slovenského pohára. A, samozrejme, všetkým, ktorí pomáhali pri jeho organizácii,“ uviedol František Vorobeľ. Okrem skvelej organizácie domáci zabodovali aj na športovom poli, ziskom 25 medailí a 49 bodov sa stali v konkurencii 44 klubov z celého Slovenska najlepším tímom podujatia. Text a foto: Ján Petrus

DSC_0783

Nesklamala ani Svetlana Babilia (vľavo).


Výsledky pretekárov ŠKM-KK :


Agility, 1. miesto: Emma Sivulková, Amanda Pardusová, Jakub Šenšel, Matej Kaleta, Patrik Laučik, Nicolas Dzadik. 2. miesto: Dominika Bednarčíková, Alexandra Katarína Sekelská, Michael Radovan Györi, Šimon Šenšel, Lukáš Dufala. 3. miesto: Nela Holíková, Karin Čubová, Vanesa Smreková, Kamil Krivoňák, Roman Plučinský, Victor Huang.


Kata: 3. miesto – Jakub Šenšel.


Kumite, 1. miesto: Alexandra Katarína Sekelská, Daniel Vasilík, Andrej Pristáč, 2. miesto: Roman Plučinský. 3. miesto: Juliana Repková, Michael Radovan Györi, Christopher Pardus.


Výsledky súťaže družstiev:  1. ŠKM-KK Stará Ľubovňa – 49 bodov,, 2. ŠK karate kachi  Nitra  (42), 3. Športová škola karate Prievidza a ŠK Real Team Trenčín  (41).


Po troch kolách Slovenského pohára detí a žiakov sú známi aj jeho celkoví víťazi za rok 2018.  Za ŠKM – KK klub je to kvarteto pretekárov: Alexandra Katarína Sekelská (kumite mladšie žiačky 8-9 r. +37 kg pokročilé), Andrej Pristáč (kumite starší žiaci 10-11 rokov +40 kg začiatočníci), Daniel Vasilik (kumite chlapci 6-7 rokov +30 kg) a Nicolas Dzadik (agility chlapci 6-roční).


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 13 (4. apríl 2018)


bottom of page