top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Dom kultúry pokrstený ešte pred koncom rekonštrukcie

Updated: Jul 10, 2020


DSC_0674

Samá voda! Tak to vyzeralo v nedeľu 20. augusta vonku, keďže vytrvalý dážď neprestával od soboty popoludnia, ale aj zvnútra. Teda konkrétne práve v rekonštruovanom Dome kultúry. Voda sa valila cez odkrytú strechu a zatápala vnútro.

DSC_8348

Táto situácia nemilo zasiahla majiteľa budovy – Mesto, nájomcov i samotného zhotoviteľa stavby. Iba pripomenieme, že Dom kultúry sa začal rekonštruovať so začiatkom prázdnin, víťaz mestskej zákazky – akciová spoločnosť ARPROG, Poprad má podľa objednávky budovu zatepliť, vymeniť okná a zrekonštruovať strechu. Na všetko samospráva vyčlenila 300 tisíc eur. „Niekedy je to naozaj otázkou počasia, hlavne, keď je nepredvídateľná búrka alebo vietor. Ale to v nedeľu bolo také, že zhotoviteľ si mal zabezpečiť stavbu tak, aby nedošlo k zatečeniu,“ vyjadril sa k nepríjemnej udalosti, škody ktorej ešte nie sú vyčíslené, primátor Ľuboš Tomko. Ako dodal, Mesto celú vec rieši v rámci zmluvného vzťahu, ktorý má s dodávateľom. „Keďže podmienkou verejného obstarávania bolo, že celá stavba musí byť poistená, riešime to ako poistnú udalosť, resp. firma a zhotoviteľ.“

DSC_8343

Spoločnosť sa bráni To isté nám potvrdila aj dotknutá spoločnosť. „Napriek opatreniam vykonaným na predídenie vzniku škôd, došlo k poistnej udalosti, ktorú v súčinnosti s Mestom riešime. S ohľadom na poveternostné podmienky, ktorým sme museli čeliť, považujeme škody za minimálne,“ informovala nás zo sekretariátu riaditeľa spol. ARPROG Dagmar Dilongová. Ako sa uvádza v stanovisku, spoločnosť mala strach práve z takejto udalosti ešte pred začatím rekonštrukcie. „Obavy našej spoločnosti v súvislosti s požadovaným začatím prác na stavbe už počas letných mesiacov, sa ukázali ako opodstatnené. Všetci, nielen v našom Prešovskom kraji, sme v posledných rokoch svedkami extrémnych prejavov počasia.“ Napokon, je pravda, že takéto situácie sa nevyhýbajú ani Mestu Stará Ľubovňa, pred rokom riešilo obdobný prípad, keď voda počas rekonštrukcie strechy nad telocvičňou ZŠ na Levočskej ulici, ktorú realizovala iná firma, zatopila priestory budovy a poškodila palubovku. Tentoraz možno hovoriť aj o šťastí, že „kulturák“ nebol zrekonštruovaný aj zvnútra. „Postupne sa budeme, samozrejme, snažiť, aby hlavná sála aj všetky priestory boli zrekonštruované, ale naším prvoradým cieľom teraz je, aby došlo k odstráneniu škôd, ktoré vznikli,“ dodal primátor. Ostáva tak veriť, že smola v prípade dlhoočakávanej rekonštrukcie nepribrzdí práce, koniec ktorých je naplánovaný na 15. október a náš kultúrny stánok si malý či skôr poriadny krst už odbil.

DSC_8339
DSC_8340

Foto: čitatelia ĽN


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 30 (30. august 2017) 


bottom of page